Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznáte, že vás má morče rádo?

3. 12. 2023 – 14:47
0
Jak poznáte, že vás má morče rádo? Morčátka umí vyznávat své rodině lásku | zdroj: Pixabay

Sice to nedávají najevo tak intenzivně jako třeba psi, ale i morčata svého chovatele milují. A mají překvapivě pořádný arzenál způsobů, jak mu to ukázat. Chce to jen naučit se je rozpoznat a pochopit.

Nechá se od vás pochovat

Bude to sice chtít trochu tréninku a velkou zásobu dobrot, kterými budete pravidelně vytvářet cestičku do svých dlaní, ale morčátko se to nakonec naučí a vaši hřejivou náruč si oblíbí. Pak se rádo přijde pomazlit i bez úplatků a pouto mezi vámi bude o něco těsnější.

Bere si jídlo z ruky

Když vás má rádo a bere vás jako člena své rodiny, nemá problém jíst z vaší ruky. Opět to chce trochu zvyku a hlavně začínat postupně, zpravidla s oblíbenými dobrůtkami, kterými lemujete cestičku do dlaně, v níž čeká poklad.

Neustále vás pozoruje

Morčata jsou plachá zvířata, instinkt jim při setkání s člověkem velí buď se co nejrychleji schovat, nebo "zmrznout". Takže pokud se před vámi morče nejenže neschovává, ale ještě s radostí sleduje každý váš krok, máte jasno – má vás rádo a cítí se s vámi v bezpečí!

Nekousne vás

Když se morčeti něco nelíbí, je nervózní nebo se lekne, dokáže pořádně kousnout. To, že vás nekousne, se sice může zdát jako jasný signál lásky, ale je to spíš dáno tím, že se s vámi "cítí v pohodě". Což vlastně je svým způsobem to samé, ne?

Jemně vás okusuje

Ano, není kousání jako kousání. Zatímco hryznutí je známkou strachu, jemné okusování – ať už vašich konečků prstů nebo bot –  je dobrým znamením. Morčata se totiž běžně navzájem ožužlávají, je to součást jejich společenského chování. Takže vás berou za parťáka a člena skupiny.

Leze po vás

Když vás má morče rádo, znamenáte pro něj bezpečné místo. Takže když si sednete, nemá problém vyšplhat se vám do klína, přitulit se a nechat se hladit.

Přiběhne vás pozdravit

Tohle chce trochu tréninku a hlavně hodně vaší trpělivosti. Morče se vás samozřejmě na začátku bojí, když mu ale postupně ukážete – krmením, mazlením a správným přístupem, že jste jeho přítel (který má navíc vždycky něco dobrého k snědku), zvykne si. A když vás spatří po delší době – třeba po dni v práci – přiběhne vás přivítat. Do dokonalosti psího přivítání to má sice daleko, ale potěší stejně.

Reaguje na váš hlas

Morčata sice neslyší na svá jména, ale když vás mají ráda, přiběhnou za vámi na zavolání – protože uslyší váš hlas. Od první chvíle, co si mazlíka donesete domů, na něj tichým a milým hlasem mluvte. Povídejte si s nimi vždy, když je krmíte, mazlíte nebo cvičíte.

Vaše morče je "užvaněné"

Když je s vámi, pořád si morčátko něco pobrukuje. Jako by vám oplácelo ty hodiny hovorů "do zdi". Když to vypadá, že si s vámi povídá, znamená to, že je ve vaší společnosti šťastné.

Rádo si s vámi hraje

Šťastná morčata vám budou radostně tancovat kolem nohou a budete často svědkem takzvaného "popcorningu". Ten zahrnuje radostné poskakování do vzduchu a běh v kruhu zakončený dalším výskokem. A tak pořád dokola.

zdroj: YouTube.com

Zdroje:  Omlet

Nejnovější články