Načítání obsahu, prosím počkejte

Kožní paraziti, kteří dělají morčeti ze života peklo

12. 12. 2019 – 13:38
0
Kožní paraziti, kteří dělají morčeti ze života peklo Jakýkoli zdravotní problém se u morčat odrazí na srsti | zdroj: Pixabay

Morčata patří mezi tvory, u kterých nemoc a chřadnutí velmi rychle poznáme na kožíšku. Jakmile začne matnět, línat a řídnout, je něco špatně. Kromě toho, že se takto projevují i tělesné slabosti způsobené infekcemi, špatnou stravou a podobně, existuje bohužel i škála nemocí a roztočů, které přímo srst či kůži napadají. Minule jsme si něco pověděli o nejčastějších parazitech, nyní na toto – pravda, nepříjemné – téma navážeme.

Akarióza

Častým kožním onemocněním je akarióza neboli napadení kůže morčete nějakými parazitickými roztoči. Původců akariózy může být více, nejhorší z nich je asi zákožka morčí, blízký příbuzný zákožky svrabové – hovoříme tedy o morčecím svrabu. Lidově je známá také jako prašivina. Pro morče je poměrně nebezpečná a hodně nepříjemná.

Zákožka morčí je mikroskopický členovec, ještě menší než zákožka svrabová, který si hloubí chodbičky pod kůží napadeného zvířete a klade tam svá vajíčka. Zvířátko trpí silnými vyrážkami, postupně ztrácí srst a chřadne. Neléčený svrab vede až ke smrti z naprostého vyčerpání, morče totiž není v klidu, nedokáže ani spát. Někdy trpí takovou bolestí, že vypadá jako v epileptickém záchvatu.

Zákeřnost choroby spočívá v tom, že zvíře může být roky napadené a nic nepoznáme (mezitím ovšem roznáší roztoče po celém chovu). Jakmile je ale zvíře oslabené, například při nachlazení, tak se zákožka přemnoží a začne zvíře doslova týrat. Bez pomoci veterináře se neobejdeme, léky jsou obvykle na předpis.

Akariózu můžou způsobovat i jiní roztoči, jejich vliv na morče je ale podstatně méně špatný a obvykle jej neohrožují na životě. Mnozí z nich žijí v srsti a na kůži se chodí jen krmit. Může se nám tak stát, že se objeví vyrážka, ztráta srsti a podobně, morče ale viditelně netrpí. To je dobrým znamením, že nejde o svrab, přesto je potřeba tyto stavy s veterinářem řešit. Obecně platí, že akarióza se šíří kontaktem mezi zvířaty, domů si ji můžeme zatáhnout například s novým přírůstkem v chovu.

Plísně a abscesy

Vedle roztočů můžou morčátko napadnout i kožní plísně. Ty se obvykle projevují vypadáváním srsti, kůže má stroupky a bílý povlak. Veterinář by měl v takovém případě doporučit buď koupele, nebo nějakou mastičku. Na plísně si dávejme pozor, neboť jsou zákeřně snadno přenosné na člověka – dokud jimi morče trpí, nesmíme ho vůbec mazlit a i manipulovat s ním je lepší v rukavicích. Výše řečení parazité, včetně zákožky morčí, oproti tomu většinou o člověka zájem nemají.

Zmiňme ještě různé abscesy, které se můžou morčeti utvořit pod kůží. Jde o bulku vyplněnou hnisem, pro morče dosti bolestivou. Bohužel jde u těchto zvířátek o relativně častý problém. Absces někdy praskne sám a pak je potřeba jej vydezinfikovat, obecně bychom ale neměli ani v tomto případě váhat s návštěvou veterináře. Vždy je lepší, když bulku rozřízne a vyčistí, než riskovat záněty, otravy krve a podobně.

Uf, milí čtenáři – není to veselé čtení. Morčátka jsou dobrosrdečná, mazlivá zvířátka a tak vidět, co všechno jim může ubližovat, není zrovna příjemné. Chovatelé ale musí počítat s tím, že jejich mazlíček nebude vždycky jenom zdravý. Důležité je problémy neignorovat a včas řešit – pak jde z běžných chorob srsti a kůže zastavit v podstatě vše. Morčátka si takovou péči zaslouží.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články