Načítání obsahu, prosím počkejte

Všenky a vši dokážou pořádně potrápit

5. 12. 2019 – 8:05
0
Všenky a vši dokážou pořádně potrápit Vši trápí morčata méně často než všenky, ale jsou zato přenosné na člověka | zdroj: Pixabay

Srst je ozdobou každého morčátka, navíc je nezbytná pro jeho zdravý a spokojený život, neboť jej chrání a zahřívá. O to větším utrpením pro něj je, když jej napadnou parazité. To jsou bohužel situace, které drobné hlodavce potkají snadno. Téma to není nejpříjemnější, a možná se při něm budeme ošívat, ale i to k chovu patří.

U morčat se nejčastěji objevují všenky, což jsou cizopasníci vzdáleně podobní vším. Na rozdíl od nich ale nemají bodavé sací ústrojí, morčata napadají kusadly a pak pojídají krev z ranek. Všenky nejsou přenosné na člověka, mezi zvířaty se ale přenáší snadno. Existují v podstatě dva druhy – Gliricola porcelli a Gyropus ovalis.

Navzdory zdrobněle znějícímu jménu nejsou tito tvorové menší než klasické vši, spíše naopak. Gliricola je častější, jde o protáhlého parazita měřícího 1-2 mm a dobře viditelného okem. Častěji ji nacházíme v srsti na trupu. Gyropus je oproti tenké gliricole zakulacený a tlustý, obvykle ho nalezneme kolem uší a na krku.

Stačí malé pochybení v hygieně

K přenosu všenek dochází velmi snadno kontaktem s nakaženými zvířaty a není výjimkou, že si všenky doneseme s morčátkem i od chovatele. Ve zverimexech pak někdy bývá situace ještě horší. Je to o to zákeřnější, že všenkám může dlouho trvat, než se přemnoží a když jich je v srsti málo, morče na ně moc nereaguje. Nový přírůstek v chovu se tak kamarádí s ostatními a všenky se šíří a šíří. Mimo hostitele přežívají jen v řádech několika málo dní, přesto není vyloučený ani přenos například senem i bez přímého kontaktu zvířat.

Je pravda, že dobře živené morče s čistou klecí může mít na sobě pár všenek, která jsou v zásadě neškodné. Jakmile ale dojde k nějaké chybě, morče je oslabené nebo má nedostatečně hygienické prostředí, pak se paraziti nárazově přemnoží. To má za následek svědění, řídnutí srsti, mimořádně i vznik lysin. Morče je neklidné a nevrlé.

Při pozorné prohlídce morčete se všenky rozhrnováním srsti snadno detekují. Léčí se pomocí speciálních přípravků, všenky jsou naštěstí v srsti dobře dosažitelné. Používají se různé spreje či pudry s pyrethroidy, častý je i gel fipronil či velmi účinný imidakloprid. V případě horšího napadení je možná asistence veterináře. Kvůli odolnosti hnid se ale musí léčba za 14 dní od první aplikace opakovat. Nesmíme podcenit důkladnou očistu klece a výběhu.

Vši se přenesou i na člověka

Podobným případem jsou i vši - ty jsou o něco agresivnější, než všenky a také se snadněji přemnoží. Jsou ale u morčat mnohem vzácnější. Od všenek se liší tím, že bodají svým ústrojím a přímo sají krev. Na morčatech parazitují dva méně obvyklé druhy Trimenopon hispidum a Trimenopon jennigsi. Jsou vlastně dosti podobné všence gyropus, mají ale charakteristicky chlupatý zadeček. U vší musíte dávat pozor i na to, že se mohou - na rozdíl od všenek - přenést na člověka.

Důkladná hygiena a zdravě živené morče bývají hrází těmto parazitům. U nových přírůstků do chovu bychom ale měli vždy zvážit dočasnou karanténu. Když ovšem často bereme morčátko do ruky a hladíme jej - což bychom rozhodně měli dělat - máme vysokou šanci podchytit parazitickou nákazu včas. S dostatkem pozornosti tak můžeme likvidovat jen drobnou nepříjemnost, namísto velkého problému.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články