Načítání obsahu, prosím počkejte

Nejčastější chyby při výcviku psa. Poznáváte se?

12. 9. 2023 – 9:38
0
Nejčastější chyby při výcviku psa. Poznáváte se? Sedni, lehni, k noze, zůstaň, nesmíš, volno, ... To jsou základní povely, které by měl ovládat každý pes | zdroj: Pixabay

Pod rukama zkušeného cvičitele se i ten největší psí rebel, rváč nebo ustrašenec stane poslušným pohodářem a skvělým parťákem. Je to ale dlouhý a náročný proces, během kterého mohou nezkušení chovatelé napáchat pořádné škody. Jaké jsou největší chyby při výcviku?

Jdete proti přírodě

Každý pes má nějakou povahu, každé plemeno se hodí k něčemu jinému a je jinak vnímané k výcviku. Z yorkšíra těžko vychováte drsného hlídače, stejně jako není asi ideální nutit do agility buldoga nebo bernardýna.  

Jste netrpěliví

Nechtějte zázraky na počkání. Povely a úkony, které psa učíte, jsou v podstatě proti jejich přirozenému instinktu. Takže to chce trpělivost jako s dítětem. Když ve vašem hlase pes uslyší nervozitu nebo netrpělivost, přestane se mu výcvik zamlouvat a bude ho bojkotovat.

Výcvik je příliš dlouhý

Je potřeba, aby se pes na výcvik pořádně soustředil, proto to nepřehánějte s časem. Po zhruba deseti minutách pes ztrácí soustředěnost, začne se nudit nebo se snaží změnit činnost. Takže je potřeba zařadit přestávku. S další desetiminutovkou ale nezačínejte dřív než za hodinu, nechte pejska vydechnout a vstřebat nové informace.

Opakujete pořád dokola jeden povel

Pokud se vám nedaří psa naučit nějaký konkrétní povel či úkon ani napotřetí či napočtvrté, netrapte jeho ani sebe. Přejděte k jinému „učivu“ a k příkazu se vraťte někdy později. Zároveň se zamyslete, jestli jste neudělali ve svém přístupu nějakou chybu a současně zkuste příkaz jinak formulovat. Kdo říká, že povedl k lehnutí musí být znít „lehni“ a ne třeba „lehnout“?

Nedbáte na nálady psa ani své

Každý, i psi, má své dobré a špatné dny. Navíc musíte vzít v úvahu další aspekty, jako je třeba únava, hlad, počasí. Kromě psí nálady taky berte ohled na své naložení – pokud přijdete naštvaní z práce, můžete si to neúmyslně vybíjet na svém hafanovi. A ten těžko pochopí, že máte prostě jen den blbec.

Výcvik zakládáte na trestu

Jsou dva základní přístupy – cesta odměn za úspěchy, nebo trestů za neúspěchy a neuposlechnutí. Ta druhá je cestou do pekla, můžete poškodit psychiku psa a ve výsledku v něm podpořit agresivitu.

Vaše příkazy nejsou konzistentní

Na začátku výcviku si ujasněte, jaké povely budete pro příkazy používat, a neměňte je. Zároveň se vždy ujistěte, že pes daný příkaz chápe a ovládá, než ho začnete učit jiný. Jinak v tom bude mít guláš a bude se v povelech ztrácet. Neexistuje žádné „tak pro jednou…“

Skončíte s výcvikem

Skončil vám kurz na cvičáku a myslíte si, že máte vyhráno a dál už není potřeba se psem cvičit? Omyl, stále je nutné dovednosti procvičovat, aby je pejsci nezapomněli. Zvlášť, pokud jde o štěňata a mladé psy.

Odměňujete nevhodné chování

Vynadáte psovi za to, co provedl, ale obratem ho pohladíte nebo se s ním pomazlíte? To není dobrý nápad, protože si zafixuje, že špatné chování přinese v konečném důsledku vlastně odměnu. Jak se tedy zachovat? Pokud to jde, zkuste nevhodné chování co nejvíc ignorovat a odlákat pozornost jinam.

Přeháníte to s dobrůtkami za odměnu

Pokud používáte pamlsky jako odměnu příliš často, pes si to zapamatuje a může se stát, že vás odmítne poslechnout, když nebudete mít v ruce žádnou dobrůtku. Navíc to není úplně nejzdravější přístup – jako odměna přece může stejně dobře posloužit i pochvala, pomazlení nebo chvíle hraní.

Zdroje:  Omlet

Nejnovější články