Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak řešit rivalitu mezi psy?

17. 3. 2020 – 10:05
0
Jak řešit rivalitu mezi psy? Psí objetí. | zdroj: Pixabay

Asi každý, kdo byl požehnán dvěma a více domácími mazlíčky, ví, že co se žárlivosti týče, překonají naši chlupáči i toho nejúzkostlivějšího milence.

Když se zrovna mazlíte s jedním, může se ten druhý cítit nespravedlivě odstrčený. Najevo to může dávat kňučením, štěkáním, ale i agresivitou, což může napjaté vztahy mezi jednotlivými mazlíčky ještě zhoršovat.

Naštěstí však existují způsoby, jak toto chování eliminovat.

Projevy žárlivosti jsou částečně i projevy lásky, mnohdy nám tedy mohou připadat velmi roztomilé. Dojímají nás a nutí nás na ně reagovat pozitivně. To je ale přesný opak toho, co byste měli dělat. Nikdy se těmto projevům nesmějte a neprojevujte své pohnutí. Naopak, dejte zvířeti jasně najevo, že toto chování je nežádoucí, aby si jej váš psík zapamatoval jako něco, co dělat nemá.

Představme si situaci, ve které máte dva pejsky - Alíka a Dášenku. Zrovna se mazlíte s Dášenkou, když přiběhne Alík a začne ji tlačit stranou, aby se k vám dostal. Existuje několik způsobů, jak na tuto situaci správně zareagovat. 

Poručte žárlivému psíkovi, aby si sednul a když vás poslechne, odměňte jej pamlskem. Dále mu přikažte, aby zůstal sedět a pokračuje v hlazení Dášenky. Pokud Alík zůstane způsobně sedět, přesuňte pak svou pozornost na něj a ujistěte se, že dostane stejnou dávku lásky, jako jeho psí kamarádka.

Pokud nevydrží a dál se ji snaží odstrčit, hoďte pár pamlsků dál do pokoje, aby se za nimi rozběhl a dala vám tak chvíli klidu. Když to udělá, nenápadně jich pár podstrčte i Dášence, aby vám taky neutekla. Tento trik opakujte několikrát, a to dříve, než se Alík vrátí k šikaně.

Tato rutina se dříve nebo později promění ve hru. Až tedy bude Alík nedočkavě očekávat další dávku dobrot, donuťte ho si je zasloužit a vraťte se k první taktice. Dávejte mu povely a za jejich plnění jej odměňujte, mezi tím však nepřestávejte hladit jeho sestřičku. Tak se můžete věnovat oběma pejskům, aniž by mezi nimi vznikala rivalita.

S trochou cviku byste pak měli být schopni svůj čas efektivně dělit mezi obě zvířata, čímž zlepšíte jejich vztahy a projevy žárlivosti omezíte na minimum.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články