Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč váš pes nechce na procházku?

16. 3. 2020 – 11:33
0
Proč váš pes nechce na procházku? Pejsek v trávě. | zdroj: Pixabay

Obvyklým problémem na procházkách je to, že je váš mazlíček přehnaně nadšený a příliš táhne za vodítko. Jsou však i pejsci, kteří mají opačný problém - zkrátka se odmítají hnout. Proč tomu tak je?

Nový svět

Malá štěňata jsou zvyklá neustále pobíhat. Ale když jim poprvé nasadíte obojek a vodítko, neznámá váha je může přímo ohromit. Z toho důvodu s vámi pak mohou odmítat chodit na procházky.

Než svého nového chlupáče vezmete na první dobrodružství, připněte mu vodítko a nechte ho s ním chodit doma, aby měl příležitost si na něj zvyknout.

Strach

Některé psy, zvlášť pak ty nedostatečně socializované, okolní svět děsí. Není tedy divu, že se jim nechce ven. Toto by pro vás však nemělo být překvapením, jelikož tito psi jsou obvykle celkově bázliví - bojí se seznamovat s novými lidmi či zvířaty, nechtějí objevovat nová místa, děsí je hlasité zvuky nebo prudké pohyby.

Snažte se pejskovi po krůčcích zvýšit sebevědomí. Berte ho zpočátku na noční procházky, které jsou klidnější. Může se tak postupně otrkat. Při každém pokroku jej nezapomeňte chválit a odměňovat.

Nepohodlí

Množství prvopejskařů kupuje zbytečně tlusté obojky a mohutná vodítka, ve snaze zajistit pejskovi bezpečnost. Přehnaně široké popruhy či těžká vodítka však mohou být velmi nepohodlné, kvůli čemuž si pejsek procházky spojí s negativními zážitky.

Poproste ve zverimexu o radu a vždy kupte to nejlehčí a nejtenčí vodítko, které vašeho psíka udrží.

Mějte na paměti, že někdy může pes odmítat chodit ze zdravotních důvodů. Pokud je tento problém dlouhodobý či náhlý, vyhledejte radu veterináře.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články