Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak si vybrat psa?

31. 12. 2019 – 17:35
0
Jak si vybrat psa? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psi jsou velmi společenská zvířata. Pokud je tedy celý jejich život necháte přivázané před domem, nebudou šťastní a nebudou vás mít moc rádi. Jestli si plánujete pořídit pejska, učiňte tak jen v případě, že se mu bude schopní několik hodin denně věnovat. 

Důležité je rozmyslet si, jaký pes je pro vás ten pravý. A nejde jen o jeho rasu, zamyslete se i nad věkem. Adopce štěněte je obrovský závazek. Štěně, na rozdíl od dospělého psa, nemůže zůstat samo doma zatímco vy pracujete. Většina psí drobotiny se potřebuje venčit každé dvě hodiny.

Štěňata také musíte trénovat. Měla by se co nejdříve naučit základní povely jako "sedni," "zůstaň" a "k noze." Kromě toho potřebují velké množství nových podnětů, aby došlo ke správné socializaci a aby pejsek v dospělosti neměl potíže. Pokud se odmalička neseznamují s jinými zvířaty a lidmi, mohou se stát plachými a v extrémních případech se mohou chovat i agresivně.

Při adopci odrostlejšího pejska tato zodpovědnost odpadá. Většinou už za sebou mají základní výcvik a vědí, jak se chovat. Kratší pobyt o samotě by pro ně neměl být problém a kromě toho můžete lépe posoudit jejich povahu.

Čistá rasa?

Povahu pejska ovlivňuje i jeho plemeno. Toužíte-li po čistokrevném zvířeti, hledejte certifikované chovatele, jejichž štěňata mají "papíry", neboli potvrzení o původu. Při koupi levnějšího "čistokrevného" pejska se jednak může stát, že koupíte jinou rasu, než jste chtěli, hlavně ale můžete nevědomky podporovat množírnu, ve které zvířata trpí.

Obecně se ale vyplatí místo chovatele navštívit psí útulek. Místní pracovníci své pejsky znají, nejen, že vám tedy popíší jejich povahy, mohou vám i doporučit, který pejsek je pro vás ideální. Zvířata z útulku jsou také obvykle velmi vděčná. I starší zvíře si k vám vytvoří okamžité pouto a po zbytek svého života vás bude odměňovat za novou šanci, kterou jste mu dali.

Parťák pro vás

Při výběru berte v potaz i velikost a možnosti svého domova. Do garsonky v centru města se menší pejsek bude hodit lépe, než hyperaktivní husky. Důležité jsou i vaše časové možnosti a zvyky. Jezdíte na kole? Trávíte každý víkend na horách? Skvělé! V tom případě stáhněte po mladém, aktivním pejskovi, který vás s radostí doprovodí na všechna vaše dobrodružství. 

Trávíte většinu dní doma či ve městě s přáteli? V tom případě se s vámi bude mít dobře klidnější pes, kterému bude stačit kratší venčení a hraní si doma. 

V každém případě však nezapomínejte na to, že i nejklidnější pejsek potřebuje vaši společnost a pozornost. Pokud trávíte většinu svého času mimo domov, pes pro vás asi nebude ideálním mazlíčkem, pokud jej nemůžete brát s sebou. 

A nakonec, vlastnění psa je nemalá investice. Ujistěte se, že máte dostatek peněz na krmivo, hračky a další potřeby. Neobejdete se však ani bez finanční rezervy pro nečekané výdaje, jako jsou nemoc či zranění.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články