Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak krmit venkovní kočku?

21. 8. 2023 – 14:19
0
Jak krmit venkovní kočku? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Venkovní kočky sice v sobě opět naplno obnovují instinkt masožravé šelmy, není to ale důvod k tomu, abyste přestali dbát na jejich krmení.

Ať už se vaše kočička pohybuje jen na zahradě, nebo denně vyráží na dobrodružství do širého okolí, musíte se popasovat s jejím krmením. Výhodou je, že si jídlo alespoň částečně uloví sama – ať už jde o hmyz, drobné hlodavce nebo odpadky. O vyváženosti stravy lze ale mluvit jen stěží. A to je právě na vás!

Pokud jste nezvítězili nad dobrodružnými pudy své kočičky nebo ji úmyslně necháváte venku, budete ji muset na jídlo naučit chodit. Ideální je chystat misku s krmením dvakrát denně ve stejnou hodinu, aby si kočka zvykla vracet se. Nebude trvat dlouho a bude včas netrpělivě čekat na svou misku.

Protože má dostatek vody z ulovené stravy, můžete s klidným svědomím sáhnout po suché stravě, tedy granulích. Musíte ale myslet na to, že život venkovních koček je výrazně aktivnější, než micin zavřených v bytě. Jen výjimečně proto venkovní kočky trpí obezitou.

Venkovním kočkám sice můžete dávat stejnou stravu jako jejich lenivějším pokojovým kolegyním, ale existují i krmiva namíchaná speciálně pro aktivní kočky. Důležitý je dostatek zinku, selenu a mědi, ale i prebiotik a omega 3 a 6 mastných kyselin. 

Zásadní je misku dostatečně ochránit před nepřízní počasí, tedy před větrem, deštěm případně sněhem. Myslete na to, že musí jít o suchý koutek, který navíc poskytuje dostatek soukromí a bezpečí. Miska by také neměla ležet přímo na zemi, ale například na kusu polystyrenu nebo dřeva, hlavně v zimě.

Hlavní ale je se zvoleným místem nehýbat, aby kočička přesně věděla, kdy a kde najde jsou jistotu v podobě plné misky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články