Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak kočkám vybírat krmivo?

15. 1. 2020 – 20:18
0
Jak kočkám vybírat krmivo? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Jste to, co jíte, a u koček to platí zrovna tak. Jak své chlupaté kamarádce zajistit pestrou stravu? A proč se levné krmivo vlastně prodraží?

Kočky nepotřebují karbohydráty, do naprosté většiny krmiv se však přidávají jako výplň - obvykle ve formě kukuřice, rýže nebo pšenice. Nikdy by však neměly převažovat!

Ingredience na kočičím jídle jsou nejčastěji sepsány podle množství. Vzhledem k tomu, že kočky jsou masožravci, mělo by maso být vždy na prvním místě.

Granule nebo konzervy?

Odborníci se shodují na tom, že v ideálním případě by kočky nelze mít přístup k obojímu, a to hned z několika důvodů.

Granule se jen tak nezkazí, takže si kočka může zobnout, kdykoliv se jí zachce. Kapsičky či konzervy zase obsahují vodu, což je pro velmi důležité. Kočky totiž pitný režim dodržují jen velmi neochotně. Pokud tedy nemáte kočičího Otesánka, který se nacpává, dokud je co sežrat, můžete pro svou kamarádku mít dvě mističky. Jednu na konzervy či kapsičky, kterou budete plnit pravidelně, a druhou na granule, ta by měla být plná vždy.

Co by vyvážená kočičí strava měla obsahovat?

  • Proteiny ve formě masa nebo ryb - vybírejte takové krmivo, které zmiňuje jmenovitě na příklad hovězí nebo lososí spíš, než prostě "maso".

  • Taurin, pro kočky důležitá aminokyselina

  • Vitamíny, minerály a mastné kyseliny

  • Vodu

Dalším důvodem je zajištění pestrosti stravy. Některé kočky se mohou začít nudit, pokud jí neustále totéž, a pak prostě jíst přestanou.

Přiznejme si to - všichni máme rádi pizzu, kdybychom jí ale měli jíst každý den na snídani, oběd i večeři, začala by nám pořádně lézt krkem. A našemu zdraví by to, samozřejmě, také neprospělo.

Nekvalitní krmivo se nevyplácí

Nezkušení majitelé kočiček se často snaží minimalizovat výdaje tím, že své nové kamarádce kupují to nejlevnější krmivo, které najdou v supermarketech. Tímto ale neušetříte.

Kvalitnější krmivo většinou obsahuje více masa a méně "vycpávek," mnohem lépe tedy kočku nasytí. Levného krmiva tedy budete logicky potřebovat mnohem větší množství, než toho kvalitního. Kromě toho může nekvalitní strava mít vážné zdravotní následky. Prémiovým kočičím jídlem tak můžete ušetřit peníze za veterinární péči.

Kočky si na dobrém jídle pochutnávají stejně rády, jako my. Je to pro ně hlavní zdroj energie a vitamínů. Pokud vám záleží na zdraví a spokojenosti vašeho mazlíčka, investujte do něj trošku víc, než nezbytné minimum. Kvalitní neznamená nutně drahé. Stačí číst složení a sledovat, co kočičce nejvíce chutná. A když si nevíte rady? Veterinář vám vždy rád poradí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články