Načítání obsahu, prosím počkejte

K čemu kočkám slouží třetí víčko?

13. 1. 2024 – 14:01
0
K čemu kočkám slouží třetí víčko? Povytažená třetí víčka kočky, snad jako následek odeznívající anestezie. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Věděli jste, že kočky mají na oku víc než jen dvě víčka? Kromě klasického páru jsou totiž vybaveny také víčkem třetím, které normálně není vidět. Za určitých okolností jej ale můžeme zahlédnout, přičemž platí, že někdy jde o situace neškodné, jindy se ale může jednat i o symptom zranění či nemoci.

Třetí víčko se vyskytuje u řady savců jako chrupavkou zpevněné membrána v koutku oka, česky se někdy nazývá mžurka. Obsahuje slzné žlázy zvlhčující povrch oka, pomáhá ochraně bulvy a má i imunitní funkci. Člověk patří v tomto ohledu mezi výjimky, u nás toto víčko atrofovalo a zbyla po něm jen tzv. semilunární řasa jako součást očních spojivek. U koček je třetí víčko obvykle zatažené a není vidět, jak jsme ale naznačili, za určitých okolností se může ukázat a částečně přikrýt oční bulvu.

Pozorovatelnost třetího víčka je vzácná a v řadě případů indikuje nějaký problém. Asi nejběžnější situací, kdy jej můžeme zahlédnout, je ve chvílích spánku či velkého uvolnění. Když kočka občas spí s pootevřenýma očima, můžeme vidět víčko jako blanku nedokonale kryjící bulvu. Při probouzení z hlubokého spánku je ještě na pár chvil vidět, pak by se ale mělo zatáhnout. Vzácně může takový stav trvat i několik hodin, spíše se ale počítá maximálně na minuty, ideálně by se také neměl opakovat moc často. Pokud je kočka plně při vědomí a třetí víčko nemizí, je na místě kontaktovat veterináře.

Po anestezii i při zánětu spojivek

Asi jedinou další „normální“ situací je reakce na sedativa či při probouzení z anestezie. Mimořádně silné uvolnění těla může vést k tomu, že třetí víčko opět bude viditelné. Obzvlášť při odeznívání úplné anestezie to někdy trvá i několik hodin. Teprve po celém dni nezatažení bychom opět měli zpozornět.

Další poměrně běžná situace, která už ale není nevinná a žádá si pomoc zvěrolékaře, je třetí víčko jako symptom zánětu spojivek. Při této nemoci se „zapálení“ a otoky často projeví i na třetím víčku, které má problémy se stáhnout pryč z oka. Příčina přitom může být jak u bakteriálních infekcí, tak u zranění či alergií. Naštěstí se zánět spojivek dobře léčí pomocí antibiotických kapek.

Velmi podobné jsou pak následky zranění rohovky. K tomu může při aktivním kočičím životu – a kočkování s jinými kočkami – dojít poměrně snadno. Rána nejen bolí, ale je i bránou infekcím. Následné otoky se pak na třetím víčku projevují podobně, jako jsme to popsali u zánětu spojivek. Svým způsobem je ale štěstí, pokud viditelné třetí víčko na rostoucí problém v oku upozorní. Následky včas neléčených zranění rohovky mohou být totiž velmi závažné.

Nemoci třetího víčka

Další nemoci očí, které mohou zasáhnout třetí víčko, jsou například uveititida, tedy zánět živnatky bulvy spojený se silným zarudnutím, či třeba glaukom, lidově zvaný zelený zákal, který souvisí s růstem vnitřního tlaku v oku. V těchto a podobných případech poslouží nezavírající se třetí víčko jako varovný signál, že je s okem něco v nepořádku.

Nemoc ale může přímo zasáhnout víčko samotné. Existuje problém zvaný everze žlázy, což je v podstatě otok jedné ze žláz, které jsou ve třetím víčku přítomné. Anglicky se toto onemocnění výstižně nazývá „cherry eye“ (třešňové oko), což je výstižné pojmenování, neboť se everze projevuje zarudlou boulí v koutku oka. U koček je, na rozdíl třeba od psů, třešňové oko poměrně vzácné, statisticky výrazně častěji se ale objevuje u plemene barmské kočky. Tato nemoc si žádá chirurgický zákrok uvolňující otok. K zánětům očí a třetího víčka ale mohou vést i různé další problémy. Široká škálu obdobně se projevujících poruch zahrnuje například různé nádory, výrůstky, cysty a podobně.

Velmi specifickou poruchou je pak tzv. Hornerův syndrom. Jde o neurologické onemocnění způsobené nefunkčním nervem. Zasahuje oči a svaly obličeje, kvůli čemuž se zdá, že oči zvířete mají asymetrické postavení, tvar či šilhavost. Vedlejším efektem tohoto problému je pak velmi často povysunutí třetího víčka v jednom z očí. To je ještě umocněno tím, že horní a dolní oční víčka bez správného napětí působí „vytahaně“ a samo oko jako by bylo zapadlé v důlku. Přítomnost blanky třetího víčka je tak velmi výrazná. Hornerův syndrom může být způsobem zraněním mozku či nádorem, někdy ale jeho přímou příčinu nelze určit. Léčba je pak velmi obtížná, neboť se dotýká přímo nervové soustavy kočky.

Závěrem můžeme zopakovat obecnou poučku, která zazněla na začátku: Až na specifické situace, jako je spánek s pootevřenýma očima či následky anestezie, bychom u zdravé kočky neměli vidět dlouhou dobu povysunuté třetí víčko. Pokud tomu tak je, pak je potřeba tento jev chápat jako varovný symptom, který může spustit celá řada zdravotních obtíží.

Neměli bychom se rozhodně snažit víčko nějak sami opravit a srovnat, celkově je špatný nápad v takové situaci do oka kočce jakkoliv zasahovat. Bez jakékoliv snahy o domácí léčbu bychom měli navštívit veterináře. Problém může být banální a lehko léčitelný, stejně jako závažný – včasná léčba ale zvyšuje šanci na záchranu zraku před infekcemi i odhalení hlubších příčin problému.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články