Načítání obsahu, prosím počkejte

Bulky, cysty a výrůstky - co můžete najít při pohlazení kočky

23. 7. 2022 – 11:28
0
Bulky, cysty a výrůstky - co můžete najít při pohlazení kočky Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Nejeden chovatel kočičího mazlíčka může zažít při hlazení svého zvířete nepříjemné překvapení – nahmatání boule pod kůží. Když se něco takového stane, okamžitě přirozeně začne přemýšlet, zda jde o něco vážného. S naprostou jistotou podobné objekty dokáží identifikovat asi jen veterináři. Je ale dobré vědět, co vlastně všechno může kočce pod kůží vyrůst a zda se nějak dají rozpoznat nebezpečné a méně závažné případy.

Poměrné časté jsou u koček různé formy abscesu. To je podkožní bulka, která vzniká nahromaděním hnisu. V podstatě se jedná o lokální infekci, nad kterou se zahojila rána, takže hnis vznikající v poškozených tkáních nemá kam odcházet. Úvodní infekce přitom nemusí být nijak rozsáhlá, právě u koček tak abscesy vznikají například jako následek kousnutí při rvačkách.  

Nějaké formy abscesu se mohou vyskytnout u jakéhokoliv jedince, je ale pravda, že zvířata žijící částečně venku či v domácnosti s více kočkami mohou mít šanci výskytu těchto zánětů velmi vysokou. Abscesy bývají velmi bolestivé a mohou způsobovat i horečky. Někdy samy o sobě prasknou a uvolní zapáchající hnis. Léčba sama spočívá v operativním vyčištění a někdy i aplikaci antibiotik. 

Abscesům jsou trochu podobné cysty, což jsou také dutá místa v tkáni vyplněná tekutinou či jiným materiálem. Oproti výše uvedenému ale nevznikají při infekcích, ačkoliv se samy mohou zanítit, a tak naopak infekci v těle spustit. Cysty vznikají z různých příčin, vzácně například kvůli parazitům. Nejčastěji se ale objevují jako důsledek uzavření žlázových vývodů, do určité míry je tedy jejich výskyt normální u koček všeho věku. Sama cysta nebývá bolestivá, jak jsme ale zmínili, může se druhotně zanítit, případně kočce jednoduše překážet. Někdy stačí obsah cysty u veterináře odsát, velmi často se ale obnoví, proto se u těch výraznějších přistupuje k chirurgickému odstranění. 

Chronické infekce či záněty mohou vést ke vzniku granulomu. Jde o pevnou organickou masu pod kůží, v podstatě chuchvalec zánětových buněk, tkání a krevní sraženiny. Takový granulom proto nahmatáme jako pevnou bulku. Kočky jsou obzvlášť náchylné k tzv. eozinofilnímu granulomovému komplexu, což je v podstatě forma kožního onemocnění, u člověka velmi vzácného. Projevuje se třemi typy kožních růstů, nejčastěji spojovaných s alergiemi, bakteriálními infekcemi či genetickými příčinami.  

Tyto tři typy jsou:

  • lineární granulom v podobě dlouhých, rovných lézí (často bez srsti) táhnoucích se od zad ke stehnům nebo kolem brady
  • eozinofilní vyrážka zasahující břicho, vnitřek stehen, krk a okolí řitního otvoru jako hrubá, zarudlá kůže
  • necitlivé vředy zasahující kočičí rty a jazyk jako růžové, vystouplé vřídky. Granulomy, obzvlášť v podobě eosinofilního komplexu, obvykle dobře reagují na léčbu kortikosteroidy. Vážnější případy se řeší pomocí imunosupresivních léků, případně opět chirurgicky.

Kožní nádory

Asi nejzávažnější problém představují nádory, přičemž jejich nebezpečnost se velmi liší podle typů. Nádory kůže jsou od určité velikosti velmi dobře hmatatelné, přičemž jako u lidí platí, že mohou být zhoubné a nezhoubné. Zhoubné nádory, které mají tendenci se rozšiřovat a růst, pak představují skutečné ohrožení života. Obecně platí, že nádory se vyskytují ve větší míře u starších jedinců, ani mladé kočky ale nejsou úplně v bezpečí. Jejich léčba se velmi liší podle typu a pohybuje se na škále od chirurgických zákroků, přes chemoterapie a radioterapie, až po neřešitelné případy, které dostávají pouze paliativní péči. 

Nejčastější druhy kožních nádorů jsou: 

  • Bazocelulární nádor: Ze všech asi nejběžnější u starších koček, naštěstí je málokdy zhoubný. Vytváří malé, tvrdé boule, nejčastěji kolem hlavy a krku. Patrně z genetických příčin se nejvíce vyskytuje u koček perských, siamských a himalájských. Obvykle se dá snadno řešit vyoperováním. 
  • Dlaždicobuněčný karcinom: Jméno dostal podle tvaru zhoubných buněk, nejčastěji se nachází kolem uší, čumáku a víček starších koček. Tyto partie jsou méně kryté srstí a pigmentem, jednou z příčin vzniku těchto nádorů tak může být slunce. Zpočátku se nádor jeví jen jako zarudlá kůže se slabou vyrážkou, rychle se ale zhoršuje. Tento typ karcinomu je velmi invazivní, a tak je malým štěstím, že se nejčastěji vyskytuje v místech, kde hned nezasáhne orgány. Včas odhalený se ale dá poměrně dobře odstranit. 
  • Mastocytóza: Nádor tzv. žírných buněk se objevuje jako ojedinělý i ve skupině, nejčastěji na hlavě a krku (někdy zasahuje i játra a slinivku, tam jej ale nenahmatáme). Tento nádor v podobě bulky nebývá naštěstí moc agresivní a dá se dobře vyříznout, dokud se vyskytuje na kůži. Pronikání hlouběji do těla ale přináší závažnější problémy. 
  • Žlázové adenomy: Jedná se o nezhoubné nádory mazových žláz, vzhledem velmi připomínají bradavice. Kočku obvykle neohrožují, pokud jí ale zavazí a obtěžují, dají se operativně odstranit. 
  • Fibrosarkom: Ze všech jmenovaných příkladů nádorů na kůži je fibrosarkom asi nejagresivnější. Jde o zhoubné bujení v měkkých tkáních, které se sice dlouho příliš nešíří tělem (až na pokročilá stádia), v místě svého vzniku ale působí velmi invazivně. Jde o tvrdá, rychle rostoucí místa na kůži nebo pod ní. Bohužel, někdy je jejich vznik reakcí na jinak neškodný injekční vpich. Léčba zahrnuje celou výše jmenovanou škálu, celková prognóza přežití pak záleží na velikosti, typu a místu nádoru, svou roli samozřejmě i hraje včasnost odhalení. 

Tento seznam není ani zdaleka vyčerpávající, přesto snad poskytuje základní přehled toho, jaké různé hrbolky můžete na těle mazlíčka potkat. U většiny těchto obtíží platí, že včasné odhalení problému je nejlepší cestou k jeho dobrému řešení. Jinými slovy: hodně své kočičky mazlete. Nehladíte je jen pro oboustrannou radost, ale i kvůli prevenci nepříjemných chorob. 

 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články