Načítání obsahu, prosím počkejte

Nemoci koček: Musím očkovat a proti čemu?

21. 10. 2020 – 19:07
0
Nemoci koček: Musím očkovat a proti čemu? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kočky, na rozdíl od psů, nemají stanovené žádné povinné očkování, a záleží tak čistě na uvážení chovatele. Pokud kočka tráví celý život v bytě a ven se dostane tak maximálně na balkon, není očkování nutné. Tedy jen teoreticky...

Přestože u českých koček není zákonem stanovená očkovací povinnost, proti některých nemocem se vakcína vyplatí i u koček, které tráví celý život v obýváku. I těm se totiž nákaza nemusí vyhnout – nejčastějším zdrojem nákazy totiž bývá nemocná kočka v čekárně před vámi. Pak se i běžná preventivní prohlídka může změnit po několika či týdnech dnech v boj o život vašeho kočičího miláčka.

Ideální je nechat koťata poprvé očkovat ve věku osmi až devíti týdnů, s přeočkováním za tři až čtyři týdny a následně v roce. Přestože výrobci vakcín deklarují imunitu na jeden rok, u bytových koček stačí přeočkování jednou za tři roky.

Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA) doporučuje kočky naočkovat proti panleukopenie neboli kočičímu moru, infekční rhinotracheitidě (herpesviróze) a kaliciviróze. V Česku se proti těmto nemocem očkuje základní polyvakcínou. Očkování sice nikdy nezaručí stoprocentní imunitu, nicméně minimálně průběh nemoci nebude tak vážný a kočka třeba nebude muset zemřít či, v lepším případě, skončit na kapačkách.

Dobrovolné vakcíny

Kromě těchto tří základních očkování si mohou chovatelé koček zvolit poměrně širokou škálu dalších vakcín. Pokud kočka tráví alespoň část života venku, samozřejmostí by mělo být očkování proti vzteklině. V mnoha zemích je povinné, takže pokud plánujete s mourkem cestovat, stejně se vakcíně nevyhnete. Navíc je očkování vhodné i proto, že je nemoc přenosná na člověka.

Ze stejného důvodu – tedy přenosnosti na člověka – WSAVA doporučuje očkování proti chlamydiové infekci, která u koček způsobuje rýmy a vleklé záněty spojivek. Na člověka je přenosná i dermatofytoza, tedy plísňové onemocnění kůže. Toto očkování však veterináři příliš nedoporučují, protože plísně vakcína nelikviduje, takže i když je vůči nim kočka imunní, může stále být bezpříznakovým přenašečem.

Očkování proti kočičí leukémii (FeLV) sice nezaručí spolehlivou imunitu, nicméně jde o smrtelné nádorové onemocnění, které postihuje kostní dřeň. Zvíře se může nakazit přímým dotykem, pokousáním nebo se přenáší z matky na plod. Veterináři se na doporučení neshodnou, mimo jiné kvůli tomu, že u něj hrozí vznik postvakcinačního sarkomu.

Stejně tak veterináři chovatele většinou netlačí do očkování proti virové imunodeficienci koček (FIV). Nemoc způsobují koronaviry a protilátky v sobě má většina koček, u některých se z nich ale vyvine smrtelné onemocnění. Vakcína je ovšem poměrně nespolehlivá a dosud není dost studií, které by její účinnost potvrzovaly. Proto se spíše nedoporučuje.

Pokud kočka chodí často ven a v oblasti je velký výskyt klíšťat, stojí za úvahu i očkování proti borelióze.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články