Načítání obsahu, prosím počkejte

Záhadný syndrom únavy kočičích fousků

15. 6. 2020 – 12:29
0
Záhadný syndrom únavy kočičích fousků Kočičí fousky jsou úžasný nástroj | zdroj: Pixabay

Kočičí fousky jsou mnohem víc než jen ozdoba obličeje. Díky nim se pořádně orientuje v prostoru a správně odhaduje vzdálenost. Jejich správnou funkci ale může ohrozit nepříliš známý syndrom únavy fousků.

Ne všichni veterináři únavu kočičích fousků, nebo také stres kočičích fousků, uznávají jako skutečnou nemoc nebo minimálně důvod k obavám. Ty tu ale reálně jsou. Kočičí fousky jsou silný smyslový orgán a bez jejich správné funkce je orientace kočky velmi ohrožena – v lepším případě jen bude narážet do věcí…

Fousky mohou pro lepší orientaci "zapnout", když potřebují – třeba ve tmě nebo v náročném terénu. Pokud však kočičí fousky stále přicházejí do styku s nevyžádanými podněty a jsou stimulovány v podstatě proti své vůli, jejich receptory jsou přehlceny informacemi, což vede u některých koček ke stresu.

Typicky k tomuto přetížení dochází kvůli nevhodným nádobám na jídlo a vodu. Fousky se při naklánění nad misku dotýkají jejího okraje, namáhají se a kočce je stimulace nepříjemná. Je tak vcelku logické, že postupně začne odmítat jíst i když je hladová, jídlo takzvaně "packuje".

Některé kočky si umí poradit a jídlo z misky vyndávají a jedí ho ze země. U jiných se ale jídlem a pitím stres stále zvyšuje, až bývají agresivní, zejména vůči ostatním zvířatům, která se v době jejího krmení vyskytují poblíž.

Řešení je poměrně jednoduché – stresu fousků předcházejte, nebo ho odstraňte tím, že budete kočkám krmení servírovat z vhodných misek, tedy tak širokých a mělkých, aby nedocházelo ke kontaktu jejich okraje s fousky. To samé platí u nádoby na vodu – u ní je ideálním řešením pořízení vodní fontánky.

Objevují se i názory, že řešením je zkrácení fousků. Na to však pozor – nikdy kočce fousky nestříhejte, doživotně poškodíte její orientační smysl!

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články