Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí uveitida: Zánět oka, který může skončit slepotou

4. 6. 2021 – 10:15
0
Kočičí uveitida: Zánět oka, který může skončit slepotou Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Uveitidy jsou nepříjemné záněty postihující tzv. uveu, postaru zvanou živnatku. Jde o vnitřní část oka, ve které se nachází cévnatka, duhovka a řasnaté tělísko a kde je zajišťováno vyživování bulvy. Bolestivý zánět oka může ovšem postihnout nejen člověka, ale i řadu dalších savců s podobnou stavbou oční bulvy. Mezi tvory náchylné k uveitidě můžeme zařadit i kočky, kterým může při zanedbání způsobit až trvalou slepotu. 

Zánět uvey může mít kvůli složení této části oka několik podob – postižené mohou být jen dílčí části, například čistě duhovka, zároveň ovšem zánět dokáže pohltit uveu celou. Těžké případy pak zasahují obě oči současně. Varováním, že se s okem něco děje, jsou některé z následujících příznaků kočičí uveitidy: tření packou jednoho či obou očí, neotevírání oka, odmítání doteků na hlavě, mžourání, neustávající mrkání, citlivost na světlo, zarudnutí, výtok, zakalení oka a projevy špatného vidění, například narážení do stěn. 

Uveitida je obvykle velmi bolestivá, proto kočky nenechává v klidu a ty se k oku musí packami neustále vracet. Tento stav se pochopitelně podepisuje i na psychice kočky, která je potom silně podrážděná, vystresovaná či někdy přímo vyděšená. Pokud vás zvíře pustí se do oka podívat či si do něj posvítit, může přímo vidět na bulvě a kolem ní projevy zánětu. Oko především vypadá zakalené či přímo krvavě zarudlé. Výtok, který se může objevovat, mívá čirou i bílou barvu, kolem oka se tvoří zaschlá krusta. Neléčená uveitida může vést až ke slepotě, kočku navíc natolik vyčerpává, že následky na organismus mohou být ještě horší. 

Zánět i podráždění

Možných příčin onemocnění je hned několik. Na prvním místě stojí infekce bakteriální, virální či někdy dokonce plísňová. Do oka se mohou dostat nečistoty, případně napadení oka může být součástí širšího napadení organismu. Zánět ale může být i vedlejším projevem diabetu či poruch metabolismu. Stejně tak se uveitida vzácně rozvine u těžkých případů vysokého krevního tlaku. Někdy stačí podráždění oka způsobené nějakými toxickými látkami. Na vinně bývají i poruchy imunitního systému, nádorová onemocnění a v neposlední řadě také zranění. 

Pokud máte na zánět oka podezření, je potřeba navštívit veterináře. Ten provede vyšetření oka, kromě přímého pohledu dovnitř bulvy je také důležitým indikátorem změření vnitřního tlaku. Leccos napoví i testy krve, moči a další metody. Léčba pak závisí na konkrétních příčinách, jelikož je potřeba vyřešit původ zánětu.

Zároveň se ale vždy ulevuje od bolesti a tlumí se zánět samotný. To se provádí očními kapkami, u těžkých případů jsou potřeba orální léky, obvykle antibiotické. Velmi těžké případy jsou bohužel občas tak úporné a špatně léčitelné, že je pro kočku milosrdnější jí vzít celé napadené oko, které je většinou v této fázi už stejně většinou odsouzené k slepotě. 

Prevence

Neexistuje obecná rada pro prevenci uveitidy, jelikož některé příčiny zánětu prostě lehko zastavit nejde. Pravděpodobnost rozvinutí infekce v oku se ale snižuje při dodržování několika zásad. Kromě udržované čistoty v kočičím teritoriu je to například nepodceňování nemocí. I obyčejná infekce nachlazení může napadnout citlivé kočičí oko.

Je také dobré mít přehled o zdravotním stavu kočky a nezanedbávat pravidelné prohlídky. Zmiňovaný diabetes či vysoký krevní tlak se dají řešit ještě dříve, než se začnou vážně podepisovat na zdraví. Jako u většiny zvířecích nemocí platí, že zanedbaný malý problém se velmi rychle může stát mimořádně závažným. Trocha chovatelské pozornosti věnované zdravotnímu stavu kočky je tak na místě. Kočičí oko má jistý punc tajemnosti – a o to víc si tito mazlíčci zaslouží, aby se jim problémy s očima vyhnuly.  

Zdroje:  Vlastní , vcahospitals.com , ncbi.nlm.nih.gov

Nejnovější články