Načítání obsahu, prosím počkejte

Zelený zákal: Plíživý zloděj zraku vaší kočky

6. 2. 2021 – 10:21
0
Zelený zákal: Plíživý zloděj zraku vaší kočky Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Glaukom, lidově zvaný zelený zákal, je onemocnění očí, které postihuje nejen lidi, ale i řadu domácích mazlíčků. Vzniká většinou při zvýšení tlaku uvnitř oční bulvy, což poškodí oční nerv. Výsledkem je bolest, zhoršení zraku a v konečném důsledku může vést až ke slepotě. Kočky patří mezi ty tvory, u kterých se zelený zákal bohužel objevuje poměrně často – jak jej rozpoznat a jaké jsou možnosti léčby?

Glaukom lze vlastně chápat jako skupinu onemocnění, neboť příčin zvýšení intraokulárního tlaku může být více – například infekce, porucha regulace tvorby nitrooční tekutiny či ucpání odtokových kanálků. Nemoc je to progresivní, což značí, že se zhoršuje s časem a začínat může poměrně nenápadně.

U zvířete můžeme pozorovat následující příznaky: bolestivé reakce očí, zakalení rohovky, vodnatý zrak, mžourání, neobvykle rozšířené zorničky, oteklé či zvětšené bulvy, tření očí packami, změny chování (zprvu nenápadné, můžeme ale postřehnout, že kočka začíná špatně vidět), letargie či ztráta chuti k jídlu jako důsledek bolesti, nemotornost a špatná koordinace a nakonec úplná slepota.

Glaukom může být vzácně vrozený, kočka se tedy narodí s nějakou anatomickou abnormalitou, která má vliv na tvorbu a nitrooční kapaliny a na funkci odtokových kanálků. Při poruše této funkce je kapaliny příliš a ta začne tlačit na oční nerv. Vrozené vady jsou velmi vzácné – uvádí se ale, že barmské a siamské kočky k tomuto onemocnění zvýšené genetické dispozice mají.

Možné příčiny

Mnohem častější jsou ale sekundární příčiny, tedy takové, které kočce způsobilo vnější prostředí. S těmi se naopak zvíře může potkat velmi často. Ty nejčastější jsou:

  • Nitrooční zánět – tzv. uleitida, zánět živnatky, tedy prokrvené střední části oka
  • Luxace čočky – vychýlení čočky mimo osu oka, může být důsledkem zranění či stáří. Uvolněná čočka pak může blokovat odtokové kanálky.
  • Zranění obecně vedoucí například ke krvácení do očí
  • Šedý zákal – zakalení oční čočky, nejčastěji jako důsledek stárnutí. Šedý zákal tak může spustit zákal zelený a příčiny slepnutí se kombinují a zrychlují.
  • Nežádoucí výrůstky uvnitř oka, například nádor

Pokud máme na zelený zákal podezření, je potřeba co nejrychleji vyhledat odbornou pomoc. Nějakou dobu setrvalý stav se může začít rapidně zhoršovat až do situace, kdy už není oku pomoci.

Zvěrolékař by měl být schopen poznat, zda sledovaná vada či nemoc očí je rozvíjející se glaukom, či zda jde o něco méně nebezpečného. V případě podezření na glaukom se přistoupí k měření očního tlaku – souhrn příznaků by tak měl jasně ukázat, zda jde o zelený zákal.

Nevratné poškození, ale lze zastavit škody

Pokud jde o léčbu, pak je potřeba vědět, že poškození způsobené glaukomem je nevratné. Jinými slovy: čím dříve se jej podaří podchytit, tím větší je šance na zastavení škod a zachování zraku. Léčba spočívá v aplikaci kapek a dalších léků snižujících oční tlak a také v léčbě příčiny, pokud jde například o zánět či zranění. Je při tom potřeba počítat s častou návštěvou veterináře, který by měl sledovat, zda léčba zabírá a zda se nitrooční tlak stabilizuje.

Pokud kočka na léčbu nereaguje, či když zákal postoupil již příliš, je možné ještě provést chirurgický zákrok, který pomocí laseru může pomoci alespoň částečně obnovit funkci odtokových kanálků. Dostoupila-li nemoc až ke slepotě, doporučuje se někdy nemocné oko odstranit. Zrak se již nevrátí a chřadnoucí bulva může být zdrojem dalších obtíží.

Dokonalá prevence glaukomu neexistuje – některé příčiny člověk nedokáže ovlivnit, obzvlášť když se pojí se stárnutím. Pokud je glaukom vrozený, neměla by kočka mít koťata, aby se geneticky dědičná choroba v populaci dále neudržovala. U nevrozených příčin je klíčové se je pokusit zachytit ještě předtím, než glaukom vyvolají.

Je proto nutné si všímat raných projevů a být citlivý na nečekané změny chování u kočky. Navíc zrovna zelený zákal je příklad nemoci, které se dá alespoň částečně předcházet tím, že budeme se zvířetem docházet na preventivní prohlídky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články