Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když má kočka horečku

7. 3. 2021 – 8:17
0
Co dělat, když má kočka horečku Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Horečka je přirozenou reakcí těla na hrozbu nemoci, a to i u koček. Pokud však trvá déle než dva dny nebo atakuje 42 °C, je potřeba vyhledat veterináře, aby zjistil její příčinu.

Pokud je vaše kočka náhle malátná, letargická, unavená a pouhým dotykem máte pocit, že hoří, změřte jí teplotu. Ideální je na to dětský teploměr, který má měkkou a ohebnou špičku, takže zvíře neporaní.

O horečce hovoříme při teplotě nad 39 stupňů a ne vždy je vhodné ji hned srážet. Platí tu to samé, jako u lidí – horečka je přirozená reakce těla, které zvýšením teploty snižuje rychlé dělení bakterií a posiluje imunitní systém. Neměla by však trvat déle než dva dny a zvíře by mělo mít dostatečný příjem tekutin. Za takových okolností si zpravidla tělo poradí samo.

Pokud však máte jakékoli pochyby, kontaktujte veterináře klidně i dříve. V případě teploty dosahující 42 a více stupňů Celsia neprodleně, protože hrozí poškození srdce a mozku, až smrti. Rozhodně se však nepokoušejte srazit teplotu sami, většina lidských léků je pro kočku až smrtelně nebezpečná i v malých dávkách. Navíc se za horečkou může skrývat vážný zdravotní problém.

Příznaky horečky u koček jsou následující: vysoká tělesná teplota, rychlá tepová frekvence, únava, nechuť k jídlu, dehydratace, třes, svalová slabost, suché sliznice, zarudnutí pokožky a zrychlené dýchání. Kočka může být zmatená, dokonce upadat do šoku.

Většinou je prvotní příčinou horečky infekce, ať už bakteriální, virová nebo třeba parazitární. Nejprve je však potřeba vyloučit otravy, požití léků, nedávné očkování či chirurgický zákrok. Za horečkou mnohdy stojí také záněty, metabolická, endokrinní či nádorová onemocnění, případně autoimunitní onemocnění. Někdy se však na příčinu přijít nepodaří, v takovém případě jde o takzvanou horečku neznámého původu.

Pro zjištění příčiny musí lékař provést kompletní klinické vyšetření, odebrat vzorky krve a moči. Získá tím kompletní krevní obraz a biochemický profil, kromě toho může zvíře testovat i na konkrétní infekční a zánětlivá onemocnění. Napomoci mohou i vyšetření rentgenem, ultrazvukem nebo magnetickou rezonancí – ty mohou odhalit příčinu v nádorových onemocněních, vnitřních zraněních či těžkých zánětech.

Léčba horečky u kočky spočívá hlavně v podávání tekutin, výživné stravy a zajištění klidového režimu. Je možné, že se nevyhnete medikaci, ať už v podobě léků na snížení teploty, antibiotik či kortikoidů. Vždy se však držte rad veterináře a předepsaného dávkování.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články