Načítání obsahu, prosím počkejte

Lidské léky jsou pro kočky jed! Zabít může i jedna tabletka

24. 1. 2021 – 7:41
0
Lidské léky jsou pro kočky jed! Zabít může i jedna tabletka Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zatímco psům v případě nouze lidský lék na určité potíže můžete podat, kočky jsou mnohem citlivější. I pouhá čtvrtka tablety paralenu je může zabít.

Metabolické rozdíly mezi kočkami a psy, nemluvě o lidech, jsou výrazné. A tak zatímco některé léky určené lidem můžete bez obav umístit do psí lékárničky, v případě koček o tom raději ani neuvažujte.

Nejrizikovější jsou léky proti bolesti, zejména ty na bázi paracetamolu a fenacetinu, tedy například Paralen, Coldrex či Panadol. Kočkám totiž chybí enzym, který lék metabolizuje, a paracetamol se tak v jejich těle mění na toxin. Běžně velkou kočku tak může zabít i čtvrtka tablety Paralenu 500. Otravu poznáte podle tmavého zabarvení sliznic, obtížného dýchání, otoku v obličejové části, nízké teploty a zvracení. Hrozí koma až smrt.

Podobně jedovatý je pro mourky acylpyrin a jiné varianty léků na bázi aspirinu. Zde je toxická dávka nad 25 mg/kg váhy, ale i mnohem menší množství může poškodit žaludeční sliznici. Otrava se projevuje nevolností, zvracením, apatií a slabostí. A pozor, aspirin nemá účinný protilék, takže nejde otrava účinně léčit.

Nesteroidní antiflogistika, tedy léky typu Ibuprofen, Ibalgin, Diclofenac, jsou zdánlivě méně nebezpečné. Ale jen zdánlivě. Kočky po nich trpí bolestmi břicha a mohou způsobit i anémii, krvavý průjem, zvracení krve, a to v důsledku poškození žaludeční sliznice. Poškozují také játra a ledviny, přičemž mohou způsobit i jejich akutní selhání.

Překvapivě nebezpečí může číhat i u přípravků pro psy – například rizikové jsou psí antiparazitické přípravky, které také mohou kočce způsobit zdravotní komplikace, potažmo smrt.  

Pokud tedy vaše kočička trpí nějakými problémy, lepší než experimentovat s domácím léčením je jednoznačně návštěva veterináře. Ano, tableta kočičího léku proti bolesti stojí mnohem víc než lék, kterého máte plnou lékárničku. Ale alespoň vašeho zvířecího miláčka nezabije.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články