Načítání obsahu, prosím počkejte

Jsou chryzantémy toxické pro kočky?

7. 10. 2023 – 11:49
0
Jsou chryzantémy toxické pro kočky? Kočky milují potulky v zahradách. V záhonech na ně ale může číhat nečekané nebezpečí. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Chryzantémy jsou populární podzimní květiny, jejich lidové názvy listopadky či dušičky ostatně hovoří samy za sebe. Chovatelé koček si ale – podobně u řady jiných květin – mohou klást oprávněnou otázku, zda tato rostlina není pro jejich mazlíčky škodlivá. Odpověď je bohužel v tomto případě: ano, chryzantémy skutečně obsahují látky, které mohou být pro kočky toxické.

Chryzantémy jsou rodem květin z čeledi hvězdnicovitých, mezi pěstiteli jsou oblíbené pro své pozdní květy objevující se na přelomu podzimu a zimy. Mají pestré barvy, jsou to nejčastěji používané květiny pro dušičkovou výzdobu hrobů, zdobí ale také nejednu zahradu či podzimní dekoraci.

Problém je v tom, že obsahují některé chemické sloučeniny, které mohou být toxické pro kočky, především tzv. pyrethriny a seskviterpenové laktony. Tyto organické látky mají insekticidní účinky, pyrethriny jsou součástí různých sprejů proti hmyzu, proti hmyzím škůdcům chrání i samotné chryzantémy. Pro člověka nejsou v koncentracích v květinách nebezpečné, kočky jsou ale na ně velmi citlivé a reakci u nich může vyvolat nejen požvýkání chryzantémy, ale někdy i pouhý kontakt s ní.

Protiparazitické šampony pro psy

Pyrethriny dráždí hlavně zažívací systém, samy o sobě by ale mohly být smrtící způsobem, jakým dokáží zasáhnout systém nervový. Oproti průmyslově zpracovaným insekticidům je ale pravda, že v chryzantémách jsou tyto látky méně koncentrované, přírodní formy nejsou také tak agresivní. V podstatě by kočka musela aktivně sežrat velké množství květin nebo být vystavena nějakému koncentrátu, aby u ní došlo k neurologickým potížím.

Zajímavostí je, že v americkém prostředí se pyrethriny používají i ve psích šamponech proti parazitům, psi totiž tak citliví nejsou. Mylné použití těchto přípravků na kočku tak může vést i k otravě. U nás situace není tak jednoznačná, obecně je ale lepší se držet výrobků certifikovaných pro konkrétní zvíře.

Otrava pyretrhiny, která vede až k těžkým záchvatům a kolapsům organismu, je tak u koček známá, ale pochází obvykle z jiných zdrojů, než jsou chryzantémy. Pořád ovšem zůstává dráždivost pro zažívání, některé projevy otravy snad s (dočasným a slabým) působením na nervovou soustavu souvisí.

Zmiňované seskviterpenové laktony jsou pro změnu látky, které způsobují podráždění kůže. Zjednodušeně lze říci, že většina klasických „vyrážkových“ reakcí na rostliny pochází právě od nich. Kočky mají ovšem tu výhodu, že jejich kůži obvykle – až na určitá plemena – chrání srst. Prostě otření se o rostlinu tak reakci většinou nevyvolá. Něco jiného je ovšem například vyválení se v květinách či jejich požvýkání.

Uvádí se, že chryzantém existuje asi 40 druhů, které se dále dělí do více než stovky kultivarů. Z hlediska prevence je vhodné je všechny chápat jako potenciálně toxické, je ale pravda, že koncentrace nebezpečných látek se může velmi lišit jak podle druhů, tak podle individuálních dispozic rostliny daných podmínkami růstu, ročním obdobím atd.

Kolapsy i podráždění kůže

Jak jsme uvedli, kočka je nejčastěji od chryzantém vystavena otravě tehdy, pokud zkonzumovala nějakou část rostliny, případně pokud se aktivně pohybovala v záhonech s nimi. Symptomy se mohou objevit během pár minut a mají poměrně širokou škálu intenzity. Zopakujme, že pozření vede nejčastěji k problémům zažívacím, kontakt kůže pak k vyrážkám podobným alergické reakci. Ještě dodejme, že i kočky mají individuální náchylnost – může se stát, že jedno zvíře zareaguje na sežrání chryzantémy jen lehkou nevolností, jiné na stejné množství „spustí“ širokou škálu příznaků korunovanou záchvatem a rychlou cestou k veterináři.

Nejčastější symptomy otravy od chryzantém tedy jsou: výrazné slintání, zvracení, průjem, nechutenství, letargie a únava, slabost, frenetická aktivita, nekoordinované pohyby a závratě, problémy s dechem, vyrážka na kůži, u silných otrav pak třas, křeče a záchvaty.

Pokud máme podezření, že kočka chryzantému skutečně pozřela, je lepší se spojit s veterinářem i tehdy, kdy pozorujeme příznaky jen slabé nebo žádné. Zvěrolékař může chtít zvíře vidět, případně poradí, na co dávat pozor v nejbližších hodinách. Obecně je lepší, pokud máme možnost veterinární ambulanci navštívit, nečekat na symptomy a ke zvěrolékaři se odebrat. Při rychlém zákroku může i pouhé vypumpování žaludku otravě předejít.

Nezkoušejte vyvolat zvracení

Nikdy bychom se neměli pokoušet vyvolat u kočky sami doma zvracení, to bez odborného postupu může situaci jen zhoršit. Domácí první pomoc je vhodnější u podráždění kůže, projevy otravy zažívací soustavy je lepší řešit se zvěrolékařem. Pokud jde opravdu jen o vyrážku, která se neprojevuje silně, pomůže omytí kůže a srsti bezpečným kočičím šamponem. Je potřeba postupovat rychle, kočka si může začít srst čistit sama a tím toxické látky olízat. Silnější vyrážky řešíme opět s veterinářem, který by měl poskytnout vhodnou medikaci.

Nejlepší prevencí je samozřejmě držet chryzantémy mimo dosah kočky. V domácnostech umisťujeme květináče a vázy s dobrým rozmyslem. Pokud máme kočku zvyklou se potulovat po zahradě a dvorku, je menším zlem chryzantémy prostě nepěstovat. Kočky, které se chodí toulat, sice mohou přijít do kontaktu s květinou i jinde. Pokud ji ale nemají ve svém teritoriu, šance otravy se snižuje.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články