Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč by kočky neměly pít mléko

30. 10. 2020 – 18:47
0
Proč by kočky neměly pít mléko Kočky a mléko k sobě ve skutečnosti opravdu nepatří | zdroj: Pixabay

Je to jeden z nejběžnějších zvířecích stereotypů – kočka pochutnávající si na mléku. Pro většinu koček je ale ve skutečnosti kravské mléko nestravitelné a způsobuje jim nepříjemné trávicí problémy.

Kočky, stejně jako všichni savci, se rodí se schopností trávit mléčný cukr - laktózu. Jenže krátce po odstavení začne ze střev laktáza, tedy enzym umožňující jeho strávení, mizet. U dospělé kočky tak nízký výskyt enzymu může způsobit kvašení nestrávené laktózy ve střevech, a tedy následně zdravotní potíže.

Většina koček trpí intolerancí laktózy. Takže i když by si možná na mističce mlíčka pochutnaly, do několika hodin může tahle lahodná svačinka skončit průjmem, zvracením a křečemi v břiše.

Některé kočičky sice takový problém nemají, jde ale spíš o výjimky. To, zda mezi ně patří i vaše micinka, zjistíte zhruba šest až dvanáct hodin po tom, co jí nabídnete pár lžiček mléka. Pokud nepřijde žádná reakce, můžete sem tam úpěnlivě prosící kočičce trošku odlít. Případně jí nabídnout pár lžiček jogurtu. Její organismus z toho ale nebude mít prakticky žádný užitek.

Pokud přesto máte pocit, že ke kočkám prostě mléko patří, nejjednodušší je koupit přímo speciální kočičí bez laktózy. Nemusíte pro něj ani do zverimexu, prodává se prakticky v každém supermarketu a seženete ho i v drogeriích. A ani na něm nezchudnete – dvě deci se dají koupit už za deset korun. A to za to, že svou kočičku uchráníte od bolestivých křečí v břiše po běžném mléku, rozhodně stojí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články