Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak měřit psovi teplotu

1. 2. 2023 – 9:08
0
Jak měřit psovi teplotu Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zvýšená tělesná teplota bývá často prvním příznakem počínající nemoci, což platí nejen u lidí, ale i u psů. Je proto dobré vědět, jaké jsou zdravé hodnoty, jakým způsobem teplotu psům změřit a jak tato čísla číst.

Zajímavostí je, že psí tělo má o něco vyšší zdravou teplotu, než je tomu u člověka. Pohybuje se v rozmezí 37–39,3 °C, trochu zjednodušeně lze také říct, že malí psi mají teploty vyšší než velká plemena. Milovníci pejsků ostatně říkají, že jejich vyšší teplota je taky ten důvod, proč dovedou při mazlení tak příjemně zahřát. Jakmile se teplota ale dostává mimo výše uvedená čísla, nastává problém.

Pokud se naše měření pohybuje pod 37 °C nebo nad 40 °C, může se jednat o akutní stav, který si žádá rychlé řešení a pohotovostní cestu k veterináři. Jako první pomoc při podchlazení může pomoci zahřívání pomocí dek a ohřívacích láhví, u vysokých horeček se zase pokoušíme psovi nabízet vodu a otírat zadní části krku a podbřišku mokrou osuškou. Nedoporučuje se led ani zábaly, stejně tak bychom bez vyšetření veterinářem neměli experimentovat s jakýmikoliv léky.

Jak se ale tedy vlastně můžeme dozvědět, že teplota mazlíčka není optimální? Zde je několik bodů:

  1. Nepokoušejte se psí teplotu měřit orálně, vystresované zvíře může kousnout, navíc hodnoty z úst nebývají u psů tak přesné.
  2. Nejpřesnější měření je rektální, jakkoliv nepříjemně to může znít. Se správným vybavením se ale dá provést rychle a citlivě, tuto metodu doporučuje i řada veterinářů. Na trhu se ale objevují i digitální teploměry, které dokáží měřit pouhým dotykem (či přiblížením) i na jiných místech těla, například na holém břiše, v podpaží, na povrchu konečníku či v uchu. Problém je jen v kolísavé kvalitě těchto zařízení, některá mohou být dosti nepřesná.
  3. Pokud se odhodláme k rektálnímu měření, měli bychom mít doma digitální teploměr s ohebnou špičkou a funkcí rychlého měření. Jako lubrikant se používá gel či dětský olejíček. Pro psa to není zrovna nejpříjemnější situace, proto je nejlepší mít k dispozici asistenta, který psa drží u krku a konejší, zatímco druhá osoba rychle a citlivě provede nutné měření pod oháňkou.
  4. Pokud nemáme bezdotykový teploměr a rektální měření se nám nedaří, můžeme i klasickým teploměrem zkusit změřit alespoň orientačně teplotu v podpaží předních končetin. Je zde ale potřeba jeden stupeň přičítat a počítat s nepřesností. Pro základní orientaci, zda pes není příliš rozpálený, může ale posloužit i tato technika. Podobně některými výrobci bezdotykových teploměrů doporučované měření uvnitř uší není příliš přesné.

Není asi potřeba zdůrazňovat, že v ideálním případě má pejsek svůj vlastní teploměr, který se nemíchá s těmi lidskými. Pokud koupíme novější model digitálního teploměru, který není kalibrovaný pro psy, nenechme se zaskočit varováním před horečkou. Také je potřeba upozornit, že oproti lidem se i základní orientace o teplotě špatně určuje dotykem. Suchý a teplý čumák nutně neindikuje horečku, jak se někdy traduje, kvůli srsti a odlišnosti tělesných teplot navíc pouhým přiložením dlaně na psí tělo mnoho nezjistíme.

Nejdůležitější ze všeho je ale při měření i řešení problémů zůstat v klidu. Pes silně vnímá náladu svého člověka, a tak se na něj přenáší náš klid i stres. I pokud máme obavy o zdraví mazlíčka, měli bychom se hlavně soustředit na řešení problému a nepodléhat panice. První krok k odhalení nemoci pak může být právě správné změření tělesné teploty.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články