Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak psovi co nejbezpečněji podat kapky do očí

21. 10. 2021 – 8:44
0
Jak psovi co nejbezpečněji podat kapky do očí Jak kapat psovi kapky do očí - veterináři mají praxi, běžný chovatel to bude mít trošku náročnější... | zdroj: Profimedia

Stačí ostré slunce, silný vítr nebo pobyt v prašném prostředí a zánět spojivek je na světě. Někdy za něj mohou i alergie nebo autoimunitní nemoci. Výsledek je stejný - psovi bude potřeba podávat léčivé kapky nebo mast do očí. A to si nechá líbit jen málokterý.

Psi jsou obecně vůči podáváním léků skeptičtí a příliš spolupracovat se jim nechce. Jenže zatímco odčervovací mast jim mnohdy chutná a tabletu schováte do lžičky burákového másla, oční kapky jsou často složitým problémem. V ideálním případě si na aplikaci zavolejte na pomoc ještě druhou osobu.

Pokud je váš pes dobře vycvičený a poslechne, mohlo by pomoci to, že na něj nevyskočíte odněkud zpoza gauče s neznámou lahvičkou, ale dáte mu příležitost se s lékem seznámit. Lahvičku nebo mastičku otevřte a dejte mu - opatrně, abyste se nedotkli okrajem čumáku - ji očichat. Mnohdy je to totiž neznámá vůně, co psa nejvíce znepokojuje. Celý úkon odměňte pamlskem a nechte zvíře chvíli odpočinout. 

A nyní se jde na věc. U očních kapek pro psy platí to samé jako u lidských, nesmíte se lahvičkou dotknout oka. To je u bránícího se zvířete samozřejmě těžké, navíc musíte být opatrní, aby nedošlo k poranění. 

Veterinární organizace Blue Cross for pets u kapek radí následující: Pokud jste pravák, rozevřete oční víčko palcem a ukazováčkem levé ruky. Otevřené kapky držte v pravé ruce, nad oko se jimi přibližte zboku a rychle vkápněte kapku. 

U masti je to trochu složitější, nebo spíš nebezpečnější vzhledem k tomu, že tryska tuby je zpravidla kovová. Vymáčkněte trochu masti z tuby, tubu přeneste nad oko, znovu stlačte a stopu masti naneste přímo na povrch oka. 

V obou případech musíte být nejen hbití, ale mít i jistou sílu - svaly očních víček jsou poměrně pevné. Za zdravý zrak vašeho mazlíčka ale trocha tahanic rozhodně stojí. Ostatně čím pečlivěji budete dodržovat pravidelnost léčby, tím rychleji problém zmizí, nebo se alespoň zmírní. 

Nezapomeňte po každé „operaci“ pejska odměnit dobrůtkou a nic si nedělejte z toho, že se bude chvíli cítit uraženě a dotčeně. 

Zdroje:  bluecross.org.uk

Nejnovější články