Načítání obsahu, prosím počkejte

Zánět spojivek: Nepříjemný problém, který netrápí jen lidi

11. 8. 2021 – 18:14
0
Zánět spojivek: Nepříjemný problém, který netrápí jen lidi Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zánět spojivek je u psů jedním z nejčastějších onemocnění očí a dokáže je potrápit stejně nepříjemně jako lidi. Často doprovází jiné onemocnění, proto je potřeba, aby psa vždy prohlédl veterinář.

Psí zánět spojivek je velmi podobný tomu lidskému, a to v projevech, příčinách i léčbě. Oko může podráždit a následně způsobit zánět změna na víčku, například v podobě vychlípení nebo chlupů, které mohou načít růst do oka. Častou příčinou jsou podle organizace Blue cross for pets také alergie, cizí těleso v oku a pak samozřejmě virová nebo bakteriální infekce.

Na alergii pomohou antihistaminika, na podráždění cizím tělesem jeho vyndání (někdy v narkóze), při infekci se však neobejdete bez delšího kapání očních kapek. Oko se musí zaléčit, jinak hrozí zasažení druhého a z nedoléčeného zánětu trvalejší problémy až v podobě slepoty.

Asi nejvýraznějším příznakem konjunktivity je začervenání oka, ke kterému se podle závažnosti přidávají další příznaky - nadměrné mrkání nebo šilhání, výtok z oka, otoky očních viček, jejich slepení a snaha psa oči si drbat. 

Pokud se vyskytne některý z těchto příznaků, je na místě kontaktovat veterináře. Zánět spojivek totiž sám od sebe neodezní, naopak stav se bude zhoršovat. Bakteriální a virové záněty jsou navíc infekční. 

Přestože k tomu příznaky a zkušenosti s vašima očima svádí, nikdy byste neměli psovi podávat lidské oční kapky. 

Ve většině případů zánětu spojivek se neobejdete bez límce, který psovi zabrání dostat se k oku.

Některá plemena jsou ke konjunktivitě náchylnější, a to zejména francouzští buldočci, angličtí buldoci, mopsi, boxeři, shih-tzuové, kokršpanělé, pudlové, pekinézi, yorkšíři, ale i ohaři a retrívři. 

 

Zdroje:  Vlastní , smalldoorvet.com , bluecross.org.uk

Nejnovější články