Načítání obsahu, prosím počkejte

Obrácené kýchání - častý, ale ne moc známý psí problém

8. 7. 2021 – 18:03
0
Obrácené kýchání - častý, ale ne moc známý psí problém Ilustrační foto | zdroj: Archiv

Termín „obrácené kýchání“ se začal používat pod vlivem angličtiny, kde je reverse sneezing poměrně často skloňovaným psím problémem. Možná jste o něm pod tímto názvem ještě neslyšeli, přesto je velmi pravděpodobné, že jste se s ním, pokud vlastníte psa, setkali. 

Zvíře v tomto stavu strnule stojí a prudce vdechuje vzduch – tedy jako při kýchání, jen opačným směrem. Nezkušené chovatele dokáže vyděsit, neboť to vypadá, že se jejich mazlíček dusí. Samo o sobě není obrácené kýchání život ohrožující, přesto je potřeba se zamyslet nad možnými příčinami. 

Odborně se tomuto stavu říká inspirační paroxysmální dýchání a jde v podstatě o křeč hrtanu a měkkého patra. To dráždí hrudník a hrtan a dochází ke zvláštnímu „záchvatu“. Pes při něm obvykle stojí s rozkročenýma předníma nohama, hlavou vystrčenou dopředu a vyvalenýma očima. Vydává hlasité chrochtavé zvuky, prudce vdechuje vzduch, záchvat je někdy zakončen polykáním. Není se vlastně čemu divit, že to neznalého chovatele vyděsí, zvíře opravdu ze všeho nejvíc vypadá, jako že něco spolklo a začíná se dusit.  

Hlavně žádnou paniku

Obrácené kýchání trvá obvykle od pár desítek vteřin do maximálně dvou minut. Psa na životě neohrožuje, dokáže při něm normálně dýchat. Často se ale stává, že se záchvaty v krátkém časovém úseku opakují. Pes se mezi nimi většinou chová úplně normálně, někteří jedinci ale mohou začít projevovat úzkost a paniku.

Člověk by si měl uvědomit, co se děje a snažit se působit uklidňujícím dojmem. Panika z lidské strany situaci jen zhorší. Někdy se doporučuje, pokud máme jistotu, že pes se nebrání a není agresivní, zkusit vsunout mazlíčkovi ruku do úst a stlačovat jazyk – může to zklidnit projevy a zkrátit záchvat. Někdy pomáhá i masáž krku nebo rychlé zmáčknutí nosních dírek, obrácené kýchání totiž dokáže zastavit polknutí. 

Obecně platí, že u psů je obrácené kýchání poměrně běžné, naopak vzácné je u koček. Potkat může v podstatě jakéhokoliv psa, vyšší sklony k němu ale mají brachyocefalická plemena, tedy ta s plochým obličejem. Křeč má různé příčiny, ne všechny jsou zcela jasné. Podráždění může vyvolat rozrušení či dokonce mechanické zatahání vodítkem za hrtan. Spouštěčem mohou být dráždivé látky, od chemikálií, přes zápach až po pyly. Někdy takto psi dokonce reagují na změnu teploty. Na vině ale mohou být i záněty a nachlazení.  

Pozor na další příznaky

Pokud se zpětné kýchání objevuje často a doprovází ho nějaké další symptomy, je dobré zpozornět. Řeč je například o výtoku či krvácení z nosu, špatném dýchání, kašli a klasickém kýchání, otocích čenichu či projevech letargie a apatie v jídle. V takovém případě může být křeč způsobující obrácené kýchání projevem nějaké infekční choroby a je dobré navštívit veterináře. 

Majitel by se měl snažit vypozorovat, na co je jeho pes citlivý, a vyhnout se tomu. Pokud zvíře často trpí obráceným kýcháním, je dobré se, s ohledem na citlivý psí čich, vyvarovat všech zdrojů dráždivých vjemů. Od aromatických svíček, přes tabák a zdroje kouře, až po osvěžovače vzduchu, čističe nábytku a podobně.

V případě citlivého psa je pak potřeba dbát zvýšenou pozornost prachu, vysávání a pravidelnému čištění pelíšku. Kromě možných externích spouštěčů je pak dobré znát i možné „psychologické“ příčiny, kdy záchvat představuje projev nějaké úzkosti či strachu. 

Důležité je si pamatovat, že tento projev není život ohrožující a že to není důvod k panice. Jen je potřeba být na pozoru, pokud jsou záchvaty zpětného kýchání časté. Jinak stačí být pro svého mazlíčka ostrovem klidu, aby si byl i on jistý, že se nic neděje a že není potřeba být z nepříjemného stavu ve stresu. 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články