Načítání obsahu, prosím počkejte

Kouřením zaděláváte svému psovi či kočce na rakovinu

13. 9. 2020 – 17:37
0
Kouřením zaděláváte svému psovi či kočce na rakovinu Psi a kočky z kuřáckých domácností častěji trpí na rakovinu | zdroj: Profimedia

Jste kuřáci, cigarety si - alespoň občas - zapálíte i doma a máte psa nebo kočku? Riskujete jejich zdraví, mohou kvůli vám onemocnět rakovinou!

O škodlivosti kouření, i jeho pasivní formy, byly napsané stohy studií. Kuřáci si ale málokdy uvědomují, že cigaretový kouř neškodí kromě nich jen lidem v jejich okolí, ale i jejich domácím mazlíčkům. Škodlivý je nejen kouř jako takový, ale i částečky z něj, které ulpívají na oblečení, kožichu, nábytku nebo třeba záclonách.

Studie prokázaly, že kouření chovatele u koček a psů výrazně zvyšuje pravděpodobnost výskytu rakoviny. Zajímavé ale je, že na psy a kočky působí jiným způsobem. Zatímco u koček v kuřáckých domácnostech se zvyšuje riziko maligního lymfomu a rakoviny ústní dutiny, psi z kuřáckých domácností trpí spíš rakovinou dýchacích cest - nosu a plic. 

Je to dáno hlavně tím, že kočky olizováním srsti polykají i toxiny z cigaretového kouře, které ulpívají na jejich srsti. U psů hraje roli spíš vdechování kouře. Zajímavostí je, že dvě na sobě nezávislé studie upozornily na to, že psi s krátkým a středně dlouhým čenichem trpí spíš rakovinou plic, zatímco psi s dlouhým čenichem rakovinou nosu. Dlouhý čenich totiž funguje jako výkonnější filtr, škodliviny si nechá a nepustí je dál do plic.

Kromě rakoviny se dlouhodobé vystavení mazlíčků cigaretovému kouři odráží i na výskytu jiných chronických onemocnění - zejména astmatu a chronické bronchitidě. 

Pokud tedy nechcete ohrožovat zdraví svých miláčků, řešení je snadné - nekuřte doma! 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články