Načítání obsahu, prosím počkejte

Když přichází ke slovu límec: Existují pohodlnější alternativy?

12. 5. 2021 – 10:58
0
Když přichází ke slovu límec: Existují pohodlnější alternativy? Límec je důležitý pro hojení ran. | zdroj: Profimedia

Není to nic příjemného pro psa ani pro chovatele. Přesto se nutností nasazení ochranného límce setká naprostá většina z nich. Dá se mu vyhnout a existují pohodlnější alternativy?

Můžete se zapřísahat, že svého psa uhlídáte, aby si rány nelízal, natož aby si vytrhával stehy. Ale některým stačí pár minut, během kterých si odskočíte na záchod, a rána je opět otevřená.

Límec jako takový je vynález starý zhruba čtyřicet let. V podstatě nikdo ho nemá rád – psi se s ním hůř najedí a napijí, pořád do něčeho vrážejí, špatně se s ním leží, chovatelé mají pocit, že psovi způsobuje stres a navíc mají pořádně omlácené nohy.

Ochranný límec, nebo také kužel, případně „satelit“ či „kužel hanby“, však funguje jako důležitá součást léčby. Po operacích (nejčastěji jde o kastraci), při vyrážce, otoku nebo zranění je potřeba ránu udržovat čistou a stehy musí mít čas místo zcelit. Jenže psy oblast možná bolí, ale určitě svědí, ať už kvůli vyrážce nebo třeba vyholení chlupů v okolí rány.

Instinkt jim tak velí místo si lízat a obvazy strhávat zuby. Hrozí tedy zanícení, vytržení stehů a případně až reoperace. To s sebou nese nejen novou potřebu podstoupit celkovou narkózu, ale i další nemalé finanční náklady.

Základní a asi nejfunkčnější je tradiční lehká plastová verze na suchý zip. Existují však i pohodlnější alternativy – například nafukovací či vypolstrované polštáře, ty však nemusí nabízet stoprocentní efekt.

Vždy je však potřeba myslet na velikost psa a podle něj vybírat i kužel, aby zvíře neškrtil nebo nebyl volný, nebyl příliš krátký ani příliš dlouhý. Tady tak, aby s ním pes mohl bezpečně a v rámci možností pohodlně fungovat těch průměrně pět dní, kdy bude nucený ho nosit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články