Načítání obsahu, prosím počkejte

Kastrace není sprosté slovo! Jaké jsou její výhody?

19. 10. 2020 – 19:32
0
Kastrace není sprosté slovo! Jaké jsou její výhody? Kastrací zabráníte narození neplánovaných a nechtěných štěňat | zdroj: Pixabay

Jen málokterý zákrok vyvolává u psů tak protichůdné reakce jako kastrace. Přestože o ní panuje řada mýtů, je to jeden z nejzodpovědnějších kroků, který mohou majitelé psů udělat, pokud doma nemají chovné zvíře.

Při vyslovení slova "kastrace" spoustu lidí automaticky mrzí, že si podle nich zvířata naplno neužijí život. Proto zejména u fen koluje názor, že by před kastrací měla mít štěňata a poznat, jaké to je být matkou. Tento mýtus ale není nijak podložený a vznikl zřejmě "polidštěním" psů, kdy lidé mají pocit, že fenka nebude šťastná, pokud bude ochuzena o možnost mít děti. To však není pravda, mateřský pud mají feny až ve chvíli, kdy se stanou matkami – ať už vlastních, nebo adoptovaných štěňat.

Naopak kastrace brání nechtěnému krytí, a tedy narození neplánovaných štěňat, mnohdy s genetickými vadami či nemocemi. Kromě toho má pro feny i psy podstatné zdravotní výhody – provádí se jako prevence proti hormonálně podmíněným chorobám – u psů třeba onemocnění prostaty, u fen zánětů dělohy, nádorů mléčných žláz či vaječníků. U fen zároveň pomáhá kastrace odstranit falešnou březost.

Prevence nádorů a agrese

Zatímco u psů je prakticky jedno, kdy se ke kastraci přistoupí, u fen je ideální čas těsně před nebo po prvním hárání. Podle studií se tím snižuje riziko nádorů na mléčné žláze. Navíc ve vyšším věku chlupáči hůř snáší narkózu. V případ vleklých zdravotních potíží nebo agresivity u psů to však za risk stojí.

Zde totiž mají připomínky o změně chování psů částečně pravdu – psi-samci po zákroku skutečně ztratí svou agresivitu, protože ta je daná testosteronem. Tvrdí se, že naopak feny se mohou stát agresivnějšími, nicméně studie to přímo nepotvrdily. U obou pohlaví se zákrokem sníží tendence k toulání a útěkům.

Pozor na krmení

Psi údajně po kastraci přibývají na váze a mají sklon k obezitě. Ano, část zvířat po zákroku skutečně přibere. Je to ale z 99 procent dáno dietetickými chybami jejich chovatelů. Své mazlíčky mnohdy po operaci hýčkají a utěšují je pamlsky. Zároveň se po kastraci zejména u fen trochu sníží bazální metabolismus, mají tedy nižší výdej energie, čemuž je potřeba přizpůsobit množství krmiva.

Samotná operace je zhruba hodinu trvající zákrok v celkové narkóze, před kterou zvíře absolvuje komplexní vyšetření zdravotního stavu, mnohdy včetně ultrazvukové nebo rentgenové kontroly vnitřních orgánů. U psů se odstraňují varlata, u fen vaječníky, případně i děloha. Po několika hodinách je zvíře propuštěno domů s analgetiky a ochranným límcem, aby nedošlo k poškození rány či vytrhání stehů. Doba hojení většinou není dlouhá a nebývají při ní komplikace.  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články