Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi milují kočičí žrádlo. Může jim ublížit?

12. 6. 2020 – 9:37
0
Psi milují kočičí žrádlo. Může jim ublížit? Štěně border kolie ujídá kočce z její misky | zdroj: Profimedia

Když vedle sebe postavíte misku s psím a misku s kočičím jídlem a dáte psovi na výběr, většina bez zaváhání zamíří k tomu kočičímu. Je pro ně neodolatelné! Nemůže ale psům pravidelná konzumace kočičího žrádla ublížit?

Kromě toho, že jsou kočky vybíravější, takže nesní jen tak něco, a vyžadují vysokou kvalitu masa, je hlavní rozdíl mezi psím a kočičím krmivem založený na tom, že psi jsou všežravci, zatímco kočky masožravci. Krmivo pro psy – ať už konzervy nebo granule – tak má bohatší složení, včetně rostlinných složek. Kočičí krmivo oproti tomu obsahuje pouze živočišné bílkoviny, kočky potřebují ve stravě víc bílkovin a tuků než psi.

Vyšší množství bílkovin a tuků je hlavním viníkem toho, proč je kočičí žrádlo pro psy jako mana nebeská. Pokud ho své kočičí sousedce sem tam sní, nic se samozřejmě nestane (teda pokud si to s ním micina nevyříká drápky). Při dlouhodobějším "kočičí dietě" ale hrozí pejskovi obezita, protože je jídlo nutričně výživnější, než jaké by měl konzumovat.

Skutečný problém by ale mohl nastat, kdyby pes trpěl nějakými zdravotními, zejména zažívacími problémy. U psů s onemocněním ledvin, jater nebo slinivky může velký obsah bílkovin v kočičím žrádle výrazně zhoršit jeho zdravotní stav.

Naopak, kočičí krmivo může být za určitých okolností alternativou speciálních krmiv například u psů, kteří kvůli rakovině bojují se ztrátou váhy i apetitu. Na bílkoviny bohaté kočičí jídlo jim dodá energii a navíc je šance, že jim bude chutnat, a tedy ho i snědí. O tom, zda je to cesta i pro vašeho nemocného pejska, se ale vždy předem poraďte s veterinářem, abyste mu naopak ještě víc neublížili.

Kromě toho můžete kočičí granule použít jako alternativu k dobrůtkám za odměnu. Granule, byť ne přímo určené pejskům, jsou přece jen o něco zdravější než sladké dětské piškoty…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články