Načítání obsahu, prosím počkejte

Je psí veganství týrání psů?

24. 3. 2020 – 13:32
0
Je psí veganství týrání psů? Pejsek by měl mít zajištěnou plnohodnotnou stravu | zdroj: Profimedia

Veganství je stále populárnější. Přibývá lidí, kteří se z různých důvodů vyhýbají masu a všem živočišným produktům. Jak ale přistupovat k přenášení těchto zvyklostí na psí miláčky? Je vhodné dělat z pejsků nebo kočiček vegany?

Důvody vegantství jsou většinou etické, zohledňují zájmy zvířat a jsou veskrze bohulibé. Názory na to, zda je tento způsob stravování žádoucí pro psí mazlíčky, se však velmi liší. U pejsků je sice veganská strava o něco přijatelnější, než u kočiček a kocourků, kteří jsou výhradní masožravci, přesto je na místě velká opatrnost.

Určitě je dobré se poradit se svým veterinářem a vše s ním důkladně probrat. Pokud se rozhodnete u svého mazlíčka přejít na veganskou stravu, je potřeba to udělat s vědomím toho, co všechno to obnáší, na co si dávat pozor a co rozhodně nezanedbat.

Pejsek by měl mít zajištěnou plnohodnotnou stravu, ve které nebudou chybět žádné potřebné složky. Možná nemusí být nutně živočišného původu, o to větší pozornost je však třeba věnovat tomu, aby v ní nescházely látky, které váš domácí mazlíček potřebuje.

Důležité je i to, že v různých fázích pejskova života jsou požadavky na jeho výživu odlišné. U štěněte jsou jiné než u staršího chlupáče a situace se bude také lišit u mazlíka, který trpí nějakými zdravotními problémy. To vše je nutné zvážit a nejlépe konzultovat se zvěrolékařem, který by vám měl říct, zda pro vašeho miláčka je veganská strava vhodná.

Jestliže se už cestou veganství u vašeho pejska vydáte, pečlivě sledujte, jak na stravu z rostlinných zdrojů reaguje, jak ji snáší a nakolik mu prospívá. Pro zdraví domácího mazlíčka je nepostradatelná kvalitní strava, proto je žádoucí nic neopomenout. Váš pejsek vám to určitě oplatí radostným poskakováním a vrtěním ocásku, zvlášť poté, co se pěkně nacpe a bude chtít s vámi vyrazit na procházku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články