Načítání obsahu, prosím počkejte

Pozor na odpadkový koš! Plesnivá 'svačinka' může psa stát život

20. 2. 2020 – 9:05
0
Pozor na odpadkový koš! Plesnivá 'svačinka' může psa stát život Před zvířaty je potřeba odpadkový koš pořádně zabezpečit | zdroj: Pixabay

Zodpovědní chovatelé jistě ví, že existuje řada věcí, které by jejich chlupatý kamarád rád snědl, ačkoliv jsou pro něj nebezpečné. Riziko otravy je všude. Káva, čokoláda, jedovaté rostliny, agresivní čistící prostředky nebo léky. Ne každý však ví, že velké nebezpečí může pro naše čtyřnohé přátele číhat i tam, kde jej čekáme nejméně: v jídle. Konkrétně v plísních, které v něm mohou bujet. 

Plísně jsou druhy hub, které ke svému růstu potřebují vlhkost a organickou hmotu, na kterou se uchytí. Stárnoucí potraviny jsou pro ně tedy hotovým rájem na zemi. Některé druhy plísně, ty ušlechtilé, jsou jedlé a používají se k výrobě sýrů. Jiné však mohou produkovat mykotoxiny neboli houbové jedy, ty jsou pak nebezpečné jak pro nás, tak pro naše mazlíčky.

Pravděpodobně se nestává často, že by lidé své čtyřnohé kamarády krmili plesnivým jídlem, plíseň totiž bývá na první pohled snadno rozpoznatelná. Nebezpečí ale číhá třeba v nezabezpečeném odpadkovém koši.

Psi a kočky často nemohou odolat lahodné vůni rozkládajícího se jídla, a udělají tak vše pro to, aby se k té skvělé pochoutce dostali. Požití plísně však může způsobit řadu zdravotních potíží, mezi které patří zvracení, průjmy, svalový třes či zvýšená teplota.

Symptomy požití plísně mohou trvat dvacet čtyři až čtyřicet osm hodin a pokud se včas neřeší, jejich vyústěním může být i smrt.

První pomocí je udržovat zvíře hydratované a zajistit, aby mu stahy svalů neublížily. Máte-li však podezření, že si váš kamarád k večeři dál plesnivou pochoutku, neváhejte s návštěvou veterináře.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články