Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznáte, že váš pes trpí alergií?

8. 7. 2020 – 10:43
0
Jak poznáte, že váš pes trpí alergií? Drbe se váš pes skoro pořád? | zdroj: Pixabay

Alergie se nevyhýbá ani našim mazlíčkům. Psy mohou potrápit pyly a plísně stejně jako nás, nevyhýbají se jim ani potravinové alergie nebo třeba alergie na bleší kousnutí. Jak poznáte, že je váš pes alergik?

Stejné příznaky jako alergie může u psů vyvolat mnoho nemocí, pro určení, zda je váš pejsek opravdu alergikem, bude potřeba delší pozorování a následná konzultace příznaků a projevů s veterinářem. Alergie na okolní podněty se projevuje zpravidla v prvních třech letech života, zatímco potravinové alergie se objevují až v pozdní dospělosti. Kdy tedy zbystřit?

Pes se stále škrábe

Jde o nejčastější, a poměrně snadno identifikovatelný příznak. Intenzita, se kterou se pejsek škrábe, se může lišit – od lehkých projevů až po v podstatě nepřetržité svědění, kvůli kterému si až rozedře kůži. Pro alergie je typické svědění v dolní části zad, blízko kořene ocasu.

Nohy psa zapáchají jako kukuřičné lupínky

Ne, nohy vašeho psa opravdu nemají být cítit jako kukuřičné lupínky, což překvapivě mnoho lidí vnímá jako normální věc. Specifický zápach je způsobený kožními infekcemi, ať už plísněmi nebo bakteriemi. Zánět doprovázející kožní alergie totiž narušuje pokožku, a ta je tak náchylnější k druhotným infekcím.

Často si líže končetiny

Neustále olizování nohou není u psů znakem přehnané čistoty, nohy si olizuje, protože ho svědí.

Pes trpí na uší infekce

Stejně jako u kožních infekcí, i ty ušní mohou být důsledkem alergií. Opět se narušuje zdravá kožní bariéra, a v uších se tak mohou snadněji usazovat bakterie, plísně nebo kvasinky. Pokud tedy váš pejsek trpí na chronické ušní záněty, popřemýšlejte nad testy na alergie.

Pes trpí chronickým průjmem

Nejen na kůži se může projevovat alergie, nezapomínejme na potravinové alergie, které jsou také poměrně časté. Tady je ale diagnostika trochu těžší, protože příznaky jsou stejné jako u většiny nemocí trávicího traktu. Pozor dávejte hlavně, když váš pes trpí chronickým průjmem, zvracením, zvýšeným sliněním, postupným hubnutím nebo plynatostí.

Pes má červené oči

Znají to skoro všichni pyloví alergici a ano, i u psů se alergie může projevovat zrudnutím očí. To může doprovázet šilhání nebo přikládání packy na oči jako by si je pejsek chtěl podrbat.

Pes má suchý kašel

Alergická bronchitida, tady suchý alergický kašel, který se zhoršuje při námaze, je častější spíš u koček. Ale může se vyskytovat i u psů.

Zdroje:  petmd.com

Nejnovější články