Načítání obsahu, prosím počkejte

I váš pes se může stát dárcem krve

26. 1. 2021 – 6:37
0
I váš pes se může stát dárcem krve Sehnat psí krev potřebnou na operaci je často nadlidský úkol. | zdroj: Profimedia

Může se to stát každému psovi. Může onemocnět a potřebovat operaci, nebo se mu třeba stane vážnější nehoda. V obou případech bude potřebovat transfuzi. Ale kde psí krev vzít? Naštěstí je tu registr psích dárců Červená tlapka.

"Naší fence Jasmíně diagnostikovali cysty na slezině a musela akutně na operaci. Najednou jsme byli postaveni před problém sehnat pro ni doslova v řádu hodin vhodného dárce krve. Na pražské veterinární klinice, kam jsme volali, bohužel zrovna nic na skladě neměli a ani náš zkušený a vstřícný veterinář moc nevěděl, jak nám pomoci,“ říká zakladatelka registru Alice Bílá.

Dárce tak musela hledat na vlastní pěst. I když fenka nakonec boj s rakovinou prohrála, dárce tehdy Bílá přes kamaráda našla. Ne všichni chovatelé ale mají takové štěstí, mnohdy je sehnání psí krve nadlidský úkol. Psí krev se totiž může skladovat jen měsíc, takže se může snadno stát, že v době, kdy je potřeba, krevní banka zrovna žádnou na skladě nemá.

Díky nepříjemné zkušenosti se sháněním vznikl v květnu 2019 unikátní projekt Červená tlapka, který pomáhá chovatelům vhodného dárce najít. Stačí zadat PSČ, maximální vzdálenost a registr automaticky nabídne dárce v okolí. Pak stačí jen vyplnit kontaktní formulář, případně přímo chovatele psího hrdiny, jak jsou psí dárci nazýváni, kontaktovat telefonicky. Krev se pak odebere "čerstvá" podle toho, kdy je potřeba.

Psi sice mají šest krevních skupin a asi dvacítku podskupin, ale při své první transfuzi mohou dostat krev od jakéhokoli psa, protože v těle nemají protilátky. U druhé a případně další transfuzi je pak už s protilátkami potřeba počítat a hledání vhodné krve je trošku složitější.

Zdravý velký pes

Registr Červená tlapka je na zcela dobrovolné bázi, pejsci ale musí splňovat několik základních kritérií. Těmi hlavními je váha nad 20 (ideálně nad 25) kilogramů a věk mezi dvěma a osmi lety. Samozřejmě musí být pejsek zdravý, nesmí trpět žádnými chronickými nemocemi a nesmí trvale užívat žádné léky. Čivavu nebo pejska s epilepsií proto bohužel zaregistrovat nemůžete, přestože by jistě také rádi pomáhali.

Pejsek také musí být pohodář, nesmí se bát veterináře a musí být dobře ovladatelný a poslušný. Odběr, během něhož se z přední tlapky nabere 250 – 400 ml krve, totiž zabere zhruba čtvrt hodiny, během níž musí pes vydržet klidně ležet. Po zákroku zvládne odejít domů po svých, měli byste mu ale následně za jeho dobrý skutek dopřát zaslouženou odměnu a odpočinek.

Psí dárci krve po zapsání do registru dostanou od zakladatelů Červené tlapky speciální známku s nápisem "Pomáhám", kterou mohou hrdě nosit na obojku.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články