Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí zuby: Jak na prevenci a léčbu

20. 12. 2020 – 10:56
0
Psí zuby: Jak na prevenci a léčbu Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Když pes o zub přijde náhle, jde obvykle o zranění. Pokud jej ovšem postihnou nemoci chrupu, uvolňování zubu začíná pozvolna. Může se tak stát, že u zvířete narazíte na volný, ale stále ještě držící zub. Jak v tu chvíli zakročit a chybějící nebo viklající se zub ošetřit? 

Je bohužel potřeba říci, že zub už zachránit pravděpodobně nepůjde. Neexistuje v podstatě možnost, jak viklající se zub znovu posílit a upevnit – a také se nesmí čekat, co to "samo" udělá. Zub uvolněný i chybějící, pokud to není přirozený proces výměny chrupu u štěňat, si tak žádá návštěvu veterináře.

Zvěrolékař by měl stav chrupu prohlédnout, ve většině případů pak v kompletní anestezii zub (či jeho zbytky při vylomení) odstraní. Psům se podobné operace obvykle dělají v úplném uspání, protože je potřeba, aby byli naprosto nehybní.

Bez narkózy to nejde

Narkóza zvířat je u části chovatelů velmi obávaná. Je pravda, že jisté riziko komplikací existuje i u zdravých jedinců, na druhou stranu by ale veterinář měl před narkózou provést základní vyšetření, které může odhalit případná rizika.

Problém je, že na jedné misce vah máme sice potenciálně nebezpečnou anestezii, na druhé ovšem jednoznačně rizikový stav zubu, který neléčený hrozí až záněty a bolestivou smrtí. Veterináři navíc dodávají, že s rozvojem metod jsou dnes rizika v narkóze pro zvířata minimální. Navíc bez anestezie nejde dost dobře provést ani drobnější zákroky – například důkladné odstranění zubního kamene ultrazvukem.

Ostatně, při odstraňování uvolněného zubu či léčení vylomeného obvykle následuje komplexní péče o chrup uspaného zvířete – rentgenové snímky odhalující případné poškození čelisti a případně zmiňované odstranění zubního kamene. Po operaci obvykle následuje léčba antibiotiky, někdy se psům na čas dávají i léky proti bolesti.

Jak na prevenci

Po tom všem dentálním strašení, je dobré se ptát, jaké je správná prevence problémů s uvolněnými zuby. Možností je několik, ideální je dodržovat je všechny:

- Nezanedbávat pravidelné prohlídky u zvěrolékaře. Platí to, co u lidí. Zanedbaná lékařská prevence chrupu se může za pár let vrátit jako bumerang v podobě závažných problémů vzešlých z původní banality.

- S výše uvedeným souvisí i preventivní odborné čištění chrupu. To stále ještě není standardem, výrazně ale pomáhá zdraví zubů. Jde především o ono několikrát skloňované odstraňování zubního kamene, které si ovšem žádá narkózu. Některé ordinace nabízejí tento zákrok i bez narkózy, odborníci ale upozorňují, že v takovém případě je efekt spíše jen kosmetický, protože ultrazvukové čištění se nesmí uspěchat.

- U většiny chovatelů je čištění psích zubů stále ještě spíše kuriozita a, přiznejme si to, trochu otrava. Není to něco, co by si naši čtyřnozí přátelé právě užívali, studie ale hovoří jasně: psí zubní pasty a kartáčky mají stejně významný preventivní efekt, jako u lidí.

- Posledním bodem prevence je dobře promýšlet nad tím, jaké hračky má pes k dispozici a jak asi jejich kousání působí na chrup. Psí zuby mají velkou sílu, přesto si s některými materiály neporadí. Certifikované výroky pro psy už dnes mohou obsahovat i informace, zda je materiál ke žvýkání vhodný.

U psů venkovních je také dobré trochu přemýšlet nad zvyky zvířete a jeho okolím. Pokud "dvorového" psa například láká žvýkání špalků dřeva či časté nošení větví, je potřeba se zamyslet nad tím, zda si pes nehraje s dřevem příliš tvrdým. To samé platí i pro úplnou eliminaci situací, kdy by pes mohl mít důvod kousat do kovu či kamene.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články