Načítání obsahu, prosím počkejte

Hyperkeratóza aneb Když má pes 'chlupaté' polštářky na nohou

12. 8. 2020 – 13:56
0
Hyperkeratóza aneb Když má pes 'chlupaté' polštářky na nohou Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Začínají vašemu psovi tvrdnout polštářky, které na první pohled vypadají, jako by na nich začaly růst malé drsné chloupky? Může jít o bolestivé kožní onemocnění zvané hyperkeratóza, tedy nadměrné rohovatění kůže.

Nadměrná tvorba keratinu, která k rohovatění kůže vede, je bohužel nezvratný a nevyléčitelný problém. Postihuje zpravidla polštářky na všech čtyřech nohách a často i čenich. V době před očkováním byly tyto příznaky jasným signálem toho, že se váš psí miláček nakazil psinkou.

Dnes je sice psinka vzácností, nicméně nadměrné rohovatění kůže doprovází například dermatózy, leishmaniózu, nedostatečnou funkci štítné žlázy, různá autoimunitní onemocnění, případně může být znakem nedostatečného vstřebávání zinku.

Na hyperkeratózu bohužel neexistuje lék ani prevence, některá plemena (například labradoři, irský teriér, husky, bordeauxská doga) jsou k ní geneticky náchylnější. Pokud podceníte nebo pozdě odhalíte počáteční stádium, hrozí vysušení a bolestivé praskání ztvrdlých povrchů, přičemž do ran se může dostat infekce.

Jediným řešením je pravidelná pedikúra, mechanické odstraňování zrohovatělé kůže a následná hydratace například vazelínou. Několik prvních procedur odstraňování přebytečné kůže byste měli raději nechat na veterináři, který zhodnotí i závažnost postižení, poté vám může proces vysvětlit a péči o polštářky, případně čenich vás naučit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články