Načítání obsahu, prosím počkejte

Vodítko jako ráj pro bacily. Co s tím?

15. 8. 2023 – 16:26
0
Vodítko jako ráj pro bacily. Co s tím? I vodítko by se mělo čas od času vyprat | zdroj: Profimedia

I u mazlíčků je důležité dbát víc na hygienu. A takové vodítko, to jsou hotové lázně pro bacily, plísně a další "breberky". 

Při venčení držíte vodítko v ruce pravděpodobně ještě delší dobu než mobil, takže by mělo být během pandemie samozřejmostí dopřát rukojeti po návratu taky pořádnou dávku dezinfekce. Na to, že vodítko může přinášet zdravotní rizika, však často zapomínáme i běžných časech.

Stačí se ale jen zamyslet – vodítko se může při venčení zamotat psovi pod nohy, otřít se o označkovaný keř, pravděpodobně bude alespoň chvíli tažené po zemi, kde může "vytřít" vše od obyčejného prachu přes louži až po nadílku po jiném zvířeti. Stačí se ho pak dotknout - to vše skončí na vašich rukou.

Nezapomínejte proto na pravidelné čistění. Ze všeho si uvědomte, z čeho je vyrobeno. Kožené vodítko nejlépe vyčistíte sedlovým mýdlem, stejnou službu však udělá dostatečně naředěný saponát na nádobí.

Nylonová vodítka také nejlépe umyjete v horké mýdlové nebo saponátové vodě, případně můžete použít psí šampon. Bát se v tomhle případě nemusíte ani pračky, jen sušičku by bylo lepší vynechat.

Ideální je mít k dispozici několik vodítek, abyste vždy měli v záloze čisté. 

A jak poznáte, že by bylo fajn vodítko vyčistit? Asi nejjednodušší je představit si, že po něm přejíždíte rukou. Zhnusili jste se? Pak šup s ním do pračky!

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články