Načítání obsahu, prosím počkejte

Co o zdraví psa vypovídá barva jeho výkalů?

28. 10. 2020 – 9:07
0
Co o zdraví psa vypovídá barva jeho výkalů? Při sbírání exkrementů vašeho psa si všímejte odchylek od jejich běžného vzhledu | zdroj: Profimedia

Není snazší způsob, jak zjistit zdravotní stav vašeho psa, než si všímat změn v jeho trávení a vyměšování. Nejen barva stolice prozradí mnohem víc, než by se mohlo zdát.

Pohledu na psí exkrementy se jako zodpovědný chovatel stejně nevyhnete, takže vám případné změny v jejich četnosti, vzhledu či množství mohou napovědět, že s vaším hafanem možná není něco v pořádku. Průjem či zácpu si na základě zkušeností dokáže odvodit asi každý. Nečekaně mnoho může sdělit ale i barva.

"Normální" barva psího výkalu je středně hnědá, "standard" vašeho pejska se může lišit i podle krmiva a jeho složení. Pokud psa k tomu ještě navíc krmíte lidským jídlem, může se výsledná barva měnit i podle toho.

Zbystřit byste však měli, pokud má pes velmi tmavou, až černou, navíc "dehtovitou" či lepkavou stolici. Tyto projevy naznačují krvácení v trávicím traktu či žaludeční vřed. Na krvácení v trávicí soustavě poukazují samozřejmě i proužky krve či rovnou červená tekutina. Čím je barva krve jasnější, tím bývá krvácení blíž konečníku. Může jít o zánět tlustého střeva, poranění konečníku, infekce anální žlázy nebo případně i nádor.

Oranžový exkrement varuje chovatele, že má pes problém s játry nebo žlučníkem. Žlutá pak naznačuje potravinovou intoleranci, a je tedy potřeba zkusit postupně vyloučit potraviny, které by mohly alergii vyvolávat. Pokud jste přešli na nové krmivo, máte pátrání snazší – je pravděpodobné, že pejskovi nesedí a bude lepší sáhnout po jiném.

Světlé výkaly - šedé a navíc mastné – nejčastěji znamenají problémy se slinivkou. Růžová barva připomínající malinový džem pak chovatele varuje, že mají zřejmě co do činění s hemoragickou gastroenteritidou, což je onemocnění způsobující gastrointestinální krvácení. V případě neléčení končí smrtí.

Další z podezřelých barev je zelená – ta sice může znamenat, že pes snědl hodně trávy (což samo o sobě je varování, že má nějaké zažívací potíže), příčinou však může být i pozření návnady na krysy, případně přítomnost parazita.

Samostatnou kapitolou vzhledu výkalů jsou pak příznaky napadení parazitem. Škrkavky se dají díky velikosti poznat velmi snadno, přítomnost jiných červů pak zpravidla prozrazují bílé tečky ve stolici.

Pokud máte při pohledu na výkaly vašeho psího miláčka pocit, že něco nesedí a doteď "to" vypadalo jinak, raději své podezření konzultujte s veterinářem. Neplatí to samozřejmě jen o barvě a konzistenci, podezřelá může být i výraznější změna množství. Za jeho zvýšením možná stojí problém s trávením některých složek potravy, naopak snížení vypovídá o tom, že pes jí méně než obvykle, což může mít různé důvody.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články