Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč na nás psi tak upřeně zírají, když vykonávají potřebu?

4. 6. 2020 – 9:59
0
Proč na nás psi tak upřeně zírají, když vykonávají potřebu? Tohle vskutku není pohodlná a stabilní pozice, že? | zdroj: Profimedia

Možná jste si všimli, že když váš pes vykonává potřebu, upřeně při tom na vás zírá. Nejednoho pejskaře tohle chování znervózňuje a neví, co s očima. Zvláštní jev má přitom poměrně jednoduché vysvětlení.

Upřený pohled ve vás může budit rozpaky - jako kdyby vás váš miláček upozorňoval na to, že máte pak uklidit hromádku. Nebo jako by vám vyčítal, že mu nedopřáváte soukromí... Tak to ale rozhodně není.

Vylučování je chvíle, kdy je každé zvíře nejzranitelnější. Představte si moment, kdy si stahujete kalhoty a dosedáte na toaletu - kdyby vás v tu chvíli někdo napadl, budete se bránit mnohem obtížněji, než za běžné situace.

Psi to mají také tak. Naštelovat se do vhodné pozice je pro ně poměrně obtížné, navíc občas mají problém s rovnováhou a zatímco močení je rychlý proces, vytvořit hromádku trvá o něco déle. Navíc v tu chvíli je pro psy náročné znovu se postavit plně na čtyři a uprchnout.

A proto jste tu vy - důvěryhodný člen smečky, kterému se dá věřit. Celou dobu vám hledí o očí, protože vědí (nebo alespoň doufají), že byste je včas na případné nebezpečí upozornili. Jednoduše věří, že jim během této nepříliš komfortní situace kryjete záda. 

Mimochodem, někteří psi mají při defekaci i jiné rituály: někteří třeba nevytváří hromádky v těsné blízkosti domova, aby na něj neupozornili možného nepřítele. A existují i jedinci, kteří pro svou potřebu musí mít naopak dokonalé soukromí a nikdo je při tom nesmí sledovat. 

Těžko říct, co je lepší...

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články