Načítání obsahu, prosím počkejte

Adenovirus u morčat tiše čeká na oslabení a pak udeří

3. 6. 2023 – 9:26
0
Adenovirus u morčat tiše čeká na oslabení a pak udeří Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Morčata jsou poměrně náchylná k infekci specifickým typem tzv. adenoviru, který u nich dokáže vyvolat respirační onemocnění. To ve většině případů nebývá smrtelné, jelikož ale virus napadá hlavně slabší jedince, může mít bohužel i smutnou bilanci.

Adenoviry jsou skupinou virů, která stojí za celou řadou onemocnění. V tomto případě řeč je o specifickém adenoviru morčat (GPAdV), který nejčastěji napadá mladé či staré jedince, případně ty s narušenou imunitou. Pro jeho rozvoj v těle je totiž potřeba nedostatečná funkčnost či nedozrálost imunitního systému. Část morčat ale může adenovirus v těle přechovávat bez propuknutí nemoci, takoví jedinci pak fungují jako bezpříznakoví přenašeči.

Rozvinutí infekce morčecím adenovirem až do podoby respirační choroby je tak statisticky poměrně vzácné, přesto je s touto nemocí nutné v chovu počítat. Inkubační doba činí 5–10 dní, nakažlivost pak trvá dalších 10–12 dní. Na jednu stranu tak nejde o onemocnění běžné u zdravých, dospělých jedinců, v chovu se značným počtem mláďat ale může jeden přenašeč způsobit malou epidemii.

Pokud už se symptomy projeví, pak jde nejčastěji o horečku, apatii, nechutenství a ztráta hmotnosti, neklidné dýchání, skřípavé zvuky při dechu či výtok z nosních dutin. Mezi morčaty se adenovirus přenáší několika způsoby, nejlépe přímým kontaktem, možná je ale nákaza i z výkalů. Pokud si přinášíme domů nové morčátko, měli bychom mít co největší jistotu, že je opravdu zdravé.

Veterinář může rozpoznat adenoviry na základě symptomů, podezření se dá potvrdit krevním vzorkem či výtěrem. Léčba je v podstatě imunitní – teoreticky existují léčiva působící přímo na viry, jsou ale příliš drahá pro aplikaci u morčat. Úkolem chovatele proto je pečovat o morče tak, aby mělo pokud možno sílu chorobu překonat vlastní imunitou, podobně jako u lidské chřipky. U vážnějších případů může veterinář nasadit nějaké podpůrné léky, případně antibiotika, pokud hrozí, že se k nemoci přidá druhotná bakteriální infekce.

Nemocné morče potřebuje klid a odpočinek, důležité je také velmi čisté životní prostředí. Důkladná dezinfekce klece je ostatně nezbytná, aby nedocházelo k opakované infekci, případně se nenakazili další její obyvatelé. Virus je prudce nakažlivý, a tak je jako prevence nezbytná opatrnost při kontaktu s cizími či novými morčaty.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články