Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se u morčat projevuje nedostatek vitaminu C

16. 4. 2021 – 7:00
0
Jak se u morčat projevuje nedostatek vitaminu C Morče potřebuje k životu čerstvé ovoce a zeleninu | zdroj: Pixabay

Všechna domácí zvířata jsou schopna syntetizovat vitamin C, a ve stravě ho tak nepotřebují. Až na morčata, která si stejně jako lidé neumí vlastní kyselinu askorbovou vyrábět, a mohou tak snadno trpět jejím nedostatkem. V extrémních případech pak může nedostatek vitaminu C způsobit život ohrožující kurděje.

Nedostatek vitaminu C je u morčat častý. Denně musí céčka přijímat 10 až 25 mg/kg, mláďata, březí samice a staří jedinci mají potřebu ještě větší, a to až 30 mg/kg. Bohužel si tito hlodavci neumí zásoby vitaminu C schovávat na delší dobu, a tak stačí již čtyři dny, aby se jejich tkáňová zásoba vyčerpala.

Krmiva pro morčata sice kyselinu askorbovou obsahují, nicméně ta se časem rozkládá a její reálné množství se poměrně rychle snižuje. Samozřejmostí by tak mělo být dodávání vitaminu do těla prostřednictvím čerstvého ovoce a zeleniny a zeleně. Vhodné jsou například papriky, kapusta, brokolice, rajčata, zelí, špenát, listy pampelišek nebo kopřiv.

Při delším výpadku přísunu vitaminu C se už po deseti až čtrnácti dnech začínají projevovat příznaky hypovitaminózy. Morče je slabé, unavenější, ztrácí chuť k jídlu, hůř chodí kvůli otlakům na tlapkách, snadněji dochází k drobným zraněním, která navíc mohou nadměrně krvácet a hůř se hojit.

Kurděje

Při významnějším nedostatku až absenci vitaminu C může dojít až ke kurdějím, které se často projevují kulháním či táháním zadních končetin. Tělíčka morčat totiž ztrácí schopnost vyrábět kolagen, jenž je důležitou součástí kostí a pojivových tkání. Ve výsledku neléčené kurděje vedou po dvou až třech týdnech k smrti, přičemž rychleji hynou březí samice a mláďata.

Při podezření na větší nedostatek vitaminu C konzultujte problém s veterinářem. Ten by podle klinických projevů a popisu stravy měl hypovitaminózu snadno poznat. Léčba je naštěstí snadná – a to v podobě vysokého denního přídělu vitaminu C po dobu jednoho až dvou týdnů.

Zanedbání kvality stravy a její dopad na zdraví morčete, které nakonec musí skončit až v péči veterináře, je pro většinu chovatelů dostatečným políčkem k tomu, aby začali množství vitaminu C ve stravě svého mazlíčka pořádně hlídat. Pokud i přesto nechcete nic podcenit, sáhněte po specializovaném krmivu, kterým čerstvé ovoce a zeleninu doplníte.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články