Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak prodloužit život morčeti

8. 1. 2023 – 9:28
0
Jak prodloužit život morčeti Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Morčátka patří mezi oblíbené mazlíčky nejen u dětí a začátečníků. Jsou to klidná, mazlivá zvířata, se kterými se dá užít spousta legrace. Součástí péče o mazlíčka je ale i nepříjemná otázka: jak dlouho se mnou vlastně bude žít? A můžu udělat něco proto, abych mu pobyt na světě prodloužil?

Obecně se udává, že domácí morčata žijí 5 až 7 let, existují ale popsané případy jedinců, kteří se dožili mnohem vyššího věku. Podle Guinessovy knihy rekordů bylo nejstaršímu zdokumentovanému morčeti 15 let. Naopak divoká morčata mají život kratší – nejsou šlechtěná, a navíc jsou častou kořistí, průměrně tedy žijí jen 1–3 roky.

Životní cyklus morčat je v podstatě poměrně rychlý. Samička je březí asi 68 dní, přičemž v průměrném vrhu jsou čtyři mláďata. Asi největší popsané vrhy čítaly deset jedinců. Morčecí mláďata jsou zajímavá tím, že oproti řadě jiných savců se rodí už osrstěná a s otevřenýma očima. Matka kojí 21 dní, samečci plně dospívají ve 3–4 měsících, samičky v 6.–8. měsíci života. Zabřeznout ale mohou mnohem dříve. Zároveň pokud nemají mladé před 9. až 12. měsícem života, uzavře se jim pánev tak, že je pro ně nemožné porodit. Ve třech letech už je morče považováno za seniora a mohou se u něj objevovat nemoci spojené s věkem.

Genetika a zdravá strava

Jak je vidět, základní linka morčecího života vypadá bohužel poměrně krátká. Čím to ale je, že někteří jedinci žijí mnohem déle? Jsou za tím v podstatě tři faktory: zdraví, životní podmínky a genetika, respektive k tomu musíme ještě vždy přičíst prvek náhody. Zdá se, že některá plemena morčat jsou nadána delším průměrným životem – zatímco u lysých morčat bývá častější věk dožití 7 až 8 let, u dlouhosrstých plemen je to málokdy přes 4 roky. Vliv genetiky lze sledovat i v rodových liniích – pokud máme vlastní chov nebo si pořizujeme mazlíčka od chovatele, můžeme zjistit, že dlouhověkost je u morčat výrazně dědičná.

Genetika je ale pouhým základem, úvodním vkladem do délky života. Klíčové je hlavně to, aby se mělo zvíře celý život dobře a vždy se dbalo o jeho zdraví i bezpečí. Nezbytná je kvalitní strava, jejíž základní složkou by mělo být kvalitní seno, zelenina a malé množství doplňkových granulí, případně vitamínů.

Naopak nevhodná je celá řada krmných směsí pro hlodavce, které obsahují olejnatá semena či plodiny přesycené sacharidy. Dokonce některé morčecí pamlsky mají až škodlivé složení, kupříkladu cukry, vejce a podobně. U žravých zvířátek jako jsou morčata není těžké špatnou stravou vyvolat diabetes či další život zkracující choroby.

Pozor na průvan

Důležité je i čisté, pohodlné bydlení, které chrání před extrémním horkem či zimou. Pro morčata je vyloženě smrtící průvan, klec ale musí být vzdušná a s dobrou cirkulací. K délce života pak samozřejmě přispívá i preventivní veterinární péče a včasné odhalování případných zdravotních obtíží. Chovatel se skutečnou starostí o zdraví mazlíčka by měl sledovat stav jeho chrupu, čistotu srsti, očí a sliznic, dávat pozor na náhlé změny tělesné hmotnosti a podobně. Morče by mělo mít možnost pohybu a her.

Život navíc zkracují i psychické problémy, vyloženě týráním může být pro morče osamělý život. Jsou to stádní zvířátka, proto je pro ně vždy lepší, když mají kamarády. V tomto ohledu je snazší skupinový chov mírnějších samiček, než navzájem se poměřujících samečků – pokud samozřejmě nemáme v plánu zvířata množit.

Morče nemůžeme označit za dlouhověkého mazlíčka. Také nelze nikdy garantovat, že konkrétní jedinec se navzdory vší péči dožije vyššího věku. Přesto s trochou chovatelské pozornosti a pečlivosti lze šance na delší život těchto roztomilých hlodavců zvýšit.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články