Načítání obsahu, prosím počkejte

Šest tipů pro veselejší a zdravější morče

2. 7. 2022 – 17:02
0
Šest tipů pro veselejší a zdravější morče Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Morčátka patří mezi nejoblíbenější mezi malými mazlíčky. Velmi často pak hrají roli jakéhosi „úvodního zvířete“ pro děti, které se učí jak pečovat o živé tvory. Není se čemu divit, morčata jsou nenáročná na chov a přitom mazlivá, hravá a roztomilá. Následujících šest rad pak směřujeme hlavně na chovatele začátečníky, kteří přemýšlí, jak svému novému mazlíčku udělat život co nejpříjemnější a nejdelší.

1. Nezapomínejte na drápky

Stříhání drápků je důležitá součást péče o morče, neexistuje ale jasná odpověď, jak často je to potřeba. Dokonce se můžeme setkat s chovateli, kteří drápky nestříhají vůbec. To ale ještě neznamená, že je jejich zvíře je vždy zanedbané a špatně se mu chodí. Ano, drápky by morčeti mohly lehko přerůst do nepříjemné délky, aktivní jedinci si je ale celkem dobře obrušují běháním a manipulováním s hračkami.

Navzdory tomu se doporučuje alespoň jednou za měsíc drápky zastřihnout, samozřejmě ale musíme vycházet z toho, co vidíme na morčecích prstech. Nebudeme stříhat drápky sotva přesahující prsty, stejně jako nenecháme morče zbytečně běhat s přerostlými pařáty jen proto, že měsíc ještě neuběhnul. Pro správný postup je ideální si nechat poradit od zkušenějšího chovatele nebo veterináře, u stříhání bychom totiž neměli zasáhnout „do živého“, tedy do žilky. Také musíme morče držet tak, abychom ho nezranili a zároveň si ono drápek nevytrhlo ucuknutím.

Pokud máme nepřekonatelné obavy, že morčeti ublížíme, pak raději za stříhání zaplatíme u veterináře, než abychom nechali drápky dorůst do bolestivé délky. Odborníci na zvířecí chování ale říkají, že s dobrým přístupem se morče nebude bát, naopak bude vnímat chvíle péče pozitivně. Ještě dodejme, že chceme-li podpořit přirozené obrušování drápků, postavíme morčeti – je-li to možné – venkovní výběh.

2. Zeleninka ve stravě je vždycky plus

Kromě sena a krmných směsí (jejichž správný výběr je ovšem také velká věda) bychom se neměli bát přidávat morčeti do jídelníčku dostatek čerstvé stravy. Zelenina je nejen skvělým zdrojem vitamínů, ale často i vítaným pamlskem. Pokud si nejsme jistí, jakou zeleninu volit, pak platí, že nejlepší je ta listová s dostatkem vlákniny a prospěšných látek. Ideální jsou různé saláty, jedině je snad lepší se kvůli vápníku vyhnout salátu ledovému, kvůli nadýmání zelí, spíše nevhodný je kvůli složení i špenát.

Sladká zelenina, jako třeba mrkev či paprika, případně ovoce (s výjimkou citrusů) má v morčecí stravě také své místo, dávkování by ale mělo být minimální. Tyto plodiny mají vysoký obsah cukru, a proto jsou ideální jako příležitostné pamlsky, se kterými by se to nemělo přehánět. Zmiňovaná mrkev je vlastně ideální příklad: její nať je pro morče dobré jídlo, její sladký kořen pak už jen pamlsek.

3. Dostatek vitamínů

Vyvážená strava by měla morčeti poskytnout dostatek vitamínů pro správný chod metabolismu. Kupříkladu u vitamínu C se ale může stát, že při nedostatku čerstvého ovoce a zeleniny jej morče nebude mít dostatek. To se může stát obzvlášť v zimním období, výrazně vyšší potřebu vitamínů mají například březí samice. Hypovitaminóza je navíc tak trochu spirála: morče při nedostatku vitamínů trpí mimo jiné nechutenstvím, o to méně žere a méně potřebných látek ze stravy dostává. Za určitých okolností tak není potřeba se bránit vitamínovým doplňkům. Je ale dobré si propočítat kolik mg vitamínů asi morče ze stravy má (tabulky obsahu se dají najít na internetu) a pak zvážit, zda jsou doplňky potřeba. U vitamínu C činí denní dávka pro dospělé morče asi 20 mg.

4. Schovávačky jsou základ legrace

Morčecí obydlí by mělo poskytovat dostatek možných skrýší a schovávaček, ideální jsou na to pak důmyslně budované letní výběhy. Morče si při schovávání nejen hraje, ale nesmíme zapomínat, že v přírodě je to tvor, který leží v potravním řetězci hodně nízko. Možnost se ukrýt mu proto velmi silně snižuje hladinu stresu a prospívá jeho celkové pohodě. Nebojte se proto klec vybavit různými domečky, tunely a podobně. Že se vám bude mazlíček schovávat? Lepší mu dát trochu soukromí, než mít hromádku nervů v až příliš otevřené kleci.

5. Hračky má morče rádo

Práce s hračkami není morčeti jen pro radost, ale navíc stimuluje jeho mysl různými podněty. Vhodně vybrané hračky proto opět přispívají k duševní pohodě mazlíčka, a tím prodlužují jeho život. Možná dá trochu práce najít, co má váš konkrétní jedinec rád, na druhou stranu morčecí hračka nemusí být nic složitého ani drahého. Dá se to koulet, škrábat, žvýkat? Ideální zábava! Skvělé hračky pro morčata jsou nakonec i ty „jednorázové“ – tedy předměty, které může zvířátko při hře zničit. Řeč je o různých kusech papírů, ruličkách a podobně. Někdy může překvapivý úspěch slavit nějaká vyřazená hračka batolecí. Různé kostky a dílky z tvrdého plastu může morče škrábat a okusovat, ty kvalitní by ale neměly pouštět nebezpečné části.

6. Bezpečnost především

Při budování morčecího obydlí bychom měli mít vždy na prvním místě na paměti bezpečnost. Morče potřebuje stimulace, neměly bychom ale klec zaplnit až příliš velkým množstvím doplňků. Trochu tím nastavujeme mantinely výše řečenému: Hračky ano, ale bezpečné a ne přehršel. Schovávačky ano, ale ne takové, kde se může morče skřípnout nebo spadnout.

Na trhu se mohou objevovat i některé doplňky pro morčata vyloženě nevhodné, případně se někteří výrobci mohou tvářit, že univerzální hlodavčí klec vyhovuje všem. Pro morčata jsou například kvůli délce zad nevhodná běhací kola. Také nejsou žádní velcí lezci, takže oproti osmákům či potkanům neocení různá závěsná lehátka a vyvýšené skrýše. Zkrátka platí, že morčeti chceme poskytnout prostředí pestré, ale vždy dokonale bezpečné.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články