Načítání obsahu, prosím počkejte

Nedostatek vápníku u březích morčat může vést až k úhynu

22. 12. 2021 – 18:08
0
Nedostatek vápníku u březích morčat může vést až k úhynu Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Vápník je jednou z klíčových látek nezbytných pro správnou funkci těla. V případě morčecí březosti je jeho role ještě důležitější – ovlivňuje správný vývoj kostí plodů, a hlavně má vliv na tvorbu mateřského mléka. Proto zejména v době kolem vrhu a začátku laktace se může nedostatek vápníku naplno rozvinout a projevit.  

Této poruše se odborně říká hypokalcemie. U morčat vlastně nebývá moc běžná, neboť jejich rostlinná strava obsahuje vápníku značné množství. Dokonce lze říci, že je mnohem častěji trápí opačný problém –příliš velké množství minerálů vede k tvorbě močových kamenů. Častěji se proto setkáme s chovatelskými radami, jak množství vápníku ve stravě snižovat. 

U březích samiček je ovšem situace opačná. Nároky na metabolismus těla jsou jiné a kdo někdy pečoval o nastávající morčecí maminku, ten ví, jak náročné je pro ně se i jen pohybovat s početným outěžkem. 

Hypokalcemie se může u morčecích samic rozvinout nejčastěji jeden až dva týdny před vrhem nebo krátce po něm. Hormonální změny, ke kterým se navíc připojí začínající laktace, zkrátka „spalují“ vápník v těle mnohem výrazněji, než je tomu u jiných jedinců. 

Fatální následky

Symptomy bývají velmi podobné tzv. preeklampsii, která se u březosti také vyskytuje poměrně často. Rozdíl je v tom, že preeklampsie je zapříčiněna toxickými látkami, které se objevují v krevním řečišti kvůli jeho špatné průchodnosti k plodu. Nedostatek vápníku může mít podobný vliv na organismus, jen v menší míře ale bývá – na rozdíl od preeklampsie – fatální.

Zvíře se projevuje dehydrovaně, sklesle, bez chuti k jídlu a apaticky. Objevují se také svalové křeče a cukání. Vzácně může dojít kvůli vyčerpání organismu k náhlému úmrtí morčete, přičemž ale ostatní symptomy byly tak mírné, že si chovatel ničeho zvláštního nevšiml. 

Nejčastěji se hypokalcemie rozvine u těch samiček, které jsou ve stresu či obézní, riziko také roste s věkem a množstvím předchozích březostí. Ještě dodejme, že velmi ojediněle se nedostatek vápníku rozvine i u nebřezích jedinců právě tehdy, pokud trpí obezitou či výrazným stresem. Pokud vidíme u březí samičky, že chřadne a rozhodneme se navštívit veterináře, může na základě celkového zdravotního stavu zvířete, předchozí historie nemocí a průběhu minulých březostí dojít zvěrolékař právě k této diagnóze. Je ovšem pravda, že nejprve asi bude potřeba vyloučit preeklampsii, která, jak jsme uvedli, je mnohem častější. Nejlepším ukazatelem je zjištěná hladina vápníku v krevním vzorku. 

Prevence je ve stravě

Hypokalcemie je naštěstí snadno řešitelná pomocí potravinových doplňků s vápníkem. Veterinář by měl poradit vhodné dávky, nesmíme problém překlopit zase k přesycení organismu. Prevencí je pak bohatá a pestrá strava morčete. Obecně také platí, že kromě zelené stravy je klíčová kvalita krmných směsí. Samozřejmě není vždy pravda, že dražší se rovná lepší, ale v tomto případě se opravdu doporučuje vyhledávat prémiové značky s krmením bohatým na živiny. 

Dlouhodobý nedostatek vápníku se může změnit v závažný zdravotní stav, který začne morče ohrožovat na životě. Na druhou stranu, obzvlášť v březosti chovatelé většinou svým mazlíčkům věnují zvýšenou pozornost. Díky tomu, že jde naštěstí o snadno řešitelný problém, kterému se navíc dá do jisté míry předcházet vhodnou stravou, nebývá situace s hypokalcemií u zodpovědných majitelů morčat příliš dramatická. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články