Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč na nás kočky tak upřeně zírají?

26. 6. 2020 – 10:41
0
Proč na nás kočky tak upřeně zírají? Upřený kočičí pohled dokáže znervóznět i zkušeného kočkofila | zdroj: Pixabay

Ležíte v posteli a máte silný pocit, že vás někdo sleduje. Otevřete oči a zjistíte, že nás vás upřeně zírá vaše kočka. Zažil to každý chovatel kočky a kdo tvrdí, že ne, jen to raději z mysli vytěsnil. Co za znepokojujícím chováním stojí, proč nás kočky tak upřeně sledují?

Kočičí pohled umí být tak intenzivní, že ho na sobě dokážete cítit. Rozhodně to není nic vyloženě příjemného, ať svou kočičku milujete, jak chcete. Podle veterináře Martina Goldsteina za tím ale není potřeba hledat nic nebezpečného. Naopak, může to podle něj být znakem toho, že jí na vás záleží a hlídá vás.

Kočky totiž mají velice citlivé uši i zrak a mohou tak vidět i to, o čem nemáte zdání. Třeba za zdí u vaší postele může slyšet hlodavce, což – co si budeme povídat – je mnohem víc znepokojující fakt, než že na vás zírá jen tak. Stejně tak ji mohl zaujmout nějaký flíček, vaše vráska… Kočky jsou jednoduše zvědavá stvoření a potřebují si věci pořádně prohlédnout.

Další vysvětlení zírání může souviset s přirozenými instinkty. Aby kočky, ještě než byly domestikovány, přežily, musely mít perfektní přehled o dění okolo sebe – soustředit se na kořist, ale i riziko nebezpečí. Takže tím, že na vás soustředěně civí, možná kontrolují vaše bezpečí, protože se jim něco nezdá.

A možná taky ne. Možná jste prostě jen zapomněli naplnit misku s jídlem a rozhodla se vám to připomenout. Nebo jí vadí, že se jí zrovna nevěnujete.

Mimochodem, kočky mrkají s mnohem menší frekvencí než lidé, proto jejich zírání působí ještě intenzivnější, než ve skutečnosti je…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články