Načítání obsahu, prosím počkejte

Krkavec Jimmy, který krákoral nejen v Čaroději ze země Oz

Krkavec Jimmy, který krákoral nejen v Čaroději ze země Oz Krkavec Jimmy ve filmu It's a Wonderful Life (1946) | zdroj: commons.wikimedia.org

Jedním z nejaktivnějších zvířecích herců zlaté éry Hollywoodu byl krkavec jménem Jimmy. Během své takřka dvacetileté kariéry od 30. do 50. let vystupoval v takřka tisícovce filmů. Šlo často o epizodní role, přesto si získával pozornost médií a svým způsobem přispěl k větší popularitě krkavcovitých ptáků u americké veřejnosti.

Jimmy byl zástupcem druhu Corvus corax neboli krkavec velký. Tito celosvětově rozšíření ptáci patří mezi největší z pěvců a lidi od počátku společného stýkání a potýkání fascinují svou inteligencí. Ne nadarmo se ocitli v nejednom mýtu a pověsti. Jejich rozumové schopnosti patří v ptačí říši mezi ty nejlepší, možná proto se Jimmy stal tak dobrým hercem.

Do Hollywoodu dostal přes tehdy velmi slavného trenéra zvířecích herců Curlyho Twiforda. Ten ptáka nalezl jako odrůstající mládě v hnízdě v Mohavské poušti v roce 1934 a rozhodl se ho důkladně vycvičit.

Jimmy se (pravda, trochu cirkusovým způsobem) naučil různým kouskům užitečným pro filmové role – vyťukávání kláves na psacím stroji, otvírání obálek, přebírání různých předmětů, dokonce i jízdě na malém motocyklu. Údajně rozpoznával několik stovek slov, asi padesátce podle Twiforda rozuměl významově dokonale. Twiford se přímo chlubil, že Jimmy zvládal vše, co zvládne osmileté dítě. To musíme brát s velkou rezervou, ale je fakt, že skutečně oplýval velkým talentem.

Úspěšná premiéra mu předurčila kariéru

Curly Twiford měl relativně dobré kontakty do filmových studií a tak v roce 1938 Jimmy vystupoval v prvním filmu You can’t také it with you od Franka Capry. Tento režisér si ho tak oblíbil, že pak vystupoval ve všech jeho následujících filmech. Jimmy ovšem hrál nejen u něj – jeho kariéra trvala od roku 1938 do roku 1954, přičemž se objevil ve více než tisícovce rolí. Pravda, drtivá většina z nich byla epizodních. Velkou roli měl například ve filmu Život je krásný (1946), objevil se i v legendárním Čaroději ze země Oz (1939).

Jeho lidští kolegové na něj rádi vzpomínali. Slavný herec Jimmy Stewart žertoval, že když se v zákulisí zavolalo "Jimmy!", většinou byl zájem spíš o krkavce, než o něj. Opeřenec byl schopen dlouhého vystupování před kamerou, opakování scén a poslouchání často komplikovaných pokynů.

V době největší slávy vydělával 500–700 dolarů týdně. Jeho uměleckou hodnotu dobře podtrhla pojistka na 10 000 dolarů, jež na něj uzavřelo studio Metro-Goldwyn-Mayer. Jeden z badatelů v oboru filmové historie poznamenal, že při otevření dobového tisku ho překvapilo, jakou pozornost Jimmymu věnoval tisk. V krátkých recenzních upoutávkách či sloupcích je krkavec často zmiňován, občas se dokonce vtipkuje o tom, že krkavec Jimmy si většinu filmových scén jako největší hvězda ukradl pro sebe.

Medaile za zásluhy

Po válce byl oceněn zlatou medailí od Zlatého kříže za více než 200 hodin, jež jeho majitel věnoval vystoupením Jimmyho pro válečné veterány v nemocnicích a ozdravovnách. Nemá svou hvězdu na chodníku slávy, jeden z největších obchodů se zvířaty v Los Angeles ale měl ve zvyku nechávat si v betonu otisky nohou slavných zvířecích herců. Zde jsou vedle pacek slavné Lassie zachovány i otisky pařátů Jimmyho.

Paradoxně není moc jasné, co se s ním dělo po jeho poslední roli v roce 1954. Úplně totiž mizí jakékoliv zprávy o něm. Curly Twiford prý vždy říkal, že Jimmy bude žít do sto padesáti, ale to bohužel není možné. Krkavci se v zajetí jen málokdy dožívají víc jak třicítky a Jimmyho kariéra trvala skoro dvacet let.

Sám Twiford zemřel v roce 1956 a v jeho pozůstalosti není o Jimmym zmínky. Jestli opustil svět ještě za Twifordova života, či zda dožil v nějakém útočišti ještě několik let po tom, se dnes v podstatě nedá zjistit. V letech 1957 a 1958 se v tisku objevují kraťounké zmínky o nějakém krkavčím herci Jimmym jr., ale to je velmi pravděpodobně úplně jiný pták.

Dnešním úhlem pohledu by se v Jimmyho kariéře daly najít kontroverze, ovšem krkavec byl produkt své doby a hesla "Show must go on". Už jenom odchycení v divočině by dnes kvůli zákonné ochraně krkavců nebylo možné. Nemluvě o tom, že i náročný dril ve výcviku a před kamerou, jenž má za cíl si osvojit nepřirozené chování zvířat, lehko sklouzne do rovin, které bychom už nazvali týráním.

Když ale nebudeme na minulost nahlížet dnešníma očima, musíme zkonstatovat jedno: Jimmy si svou slávu zaslouží a právem je řazen mezi velké zvířecí hvězdy Hollywoodu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články