Načítání obsahu, prosím počkejte

Rin Tin Tin: Pes, který změnil pravidla udělování Oscarů

28. 1. 2020 – 8:10
0
Rin Tin Tin: Pes, který změnil pravidla udělování Oscarů Rin Tin Tin na své vlastní filmové židli | zdroj: Profimedia

Rin Tin Tin, známý také jako Rin-Tin-Tin či Rinty, byl možná nejslavnějším psím hercem v dějinách filmu. Šlo o psa německého ovčáka, který v letech 1922–1931 natočil v Hollywoodu celkem 27 filmů. Jaký byl jeho životní příběh a jaký je jeho odkaz?

Už počátek jeho života působí jako z filmového scénáře: 15. září 1918, během posledních měsíců první světové války, byl americkou armádou vyslán desátník letectva Lee Duncan k průzkumu v předpolí a vyhledání vhodného místa pro polní letiště. Ve vybombardované a opuštěné francouzské vesnici Flirey objevil zničený psinec německého vojska.

Zde našel naživu jen fenu německého ovčáka s pěti čerstvě narozenými štěňaty. Vzal je s sebou ke své jednotce a když štěňata povyrostla, tak si je i matku vojáci rozebrali. Sám Duncan si nechal štěňata dvě, psa a fenku. Věřil, že jsou symbolem jeho válečného štěstí.

Odtud i jejich jména - francouzské děti totiž měly ve zvyku splétat pro americké vojáky pro štěstí panáčky z bavlnek, kteří se tradičně nazývali Nénette a Rintintin. Šlo o postavičky z dětské knížky z roku 1913. Ilustrátor původně zamýšlel, že jsou obě bavlněnými dívkami, vžily se ale jako pár a dobře známý symbol.

Duncan se vrátil do svého rodného Los Angeles s oběma psy v roce 1919, Nénette ale byla diagnostikována pneumonie a musela být brzy utracena.

Skvělý vlk, který zachránil Warner Bros

Duncan trávil hodně času se svým přítelem Eugenem Palletem, hercem němých filmů. S ním začal psa učit různým kouskům, nešlo to však moc dobře. Rin Tin Tin byl sice mimořádně obratný, vykazoval ale záchvaty agresivity a nezvladatelnosti. Navíc si nešťastně zlomil nohu, která se mu deset měsíců hojila.

Navzdory zranění ale Duncan ve výcviku pokračoval a ukázalo se, že Rin Tin Tin má pro pohyb velké nadání. Navíc se zklidnil a naučil se skvěle poslouchat Duncanovy pokyny. Tehdy byl velmi populární psí herec Strongheart a Pallete svého přítele přesvědčil, že Rin Tin Tin by se mohl stát jeho následníkem. Duncan se pro nápad nadchl a začal obcházet filmová studia.

Štěstí mu přálo, protože se potkal s režisérem němého westernu Muž od Pekelné řeky, který měl problémy s cvičeným vlkem, jenž nezvládal natáčení. Zkusmo ho nahradil Rin Tin Tinem a zjistil, že pes je pro hraní mimořádně nadaný a že skvěle poslouchá Duncanovo vedení. V titulcích se pak objevil jako "Rin Tan" a do role vlků byl obsazován později v kariéře opakovaně.

První titulní roli měl ve filmu Kde začíná Sever v roce 1923. Tento němý kus se setkal s obrovským ohlasem a filmoví historici jej dobře znají, neboť zachránil před krachem studio Warner Bros.

Supercelebrita

Rin Tin Tin pak natočil 27 filmů, všechny s velkým úspěchem. Za jeho slávou stály jeho mimořádné herecké schopnosti, ale také štěstí na talentované scenáristy. Obvykle vystupoval buď po jménem Rinty nebo hrál sám sebe. Na vrcholu slávy vydělával šest tisíc dolarů týdně, měl osobního kuchaře a dokonce dostal od starosty New Yorku klíče od města.

Když se v roce 1929 udělovaly první Oscary, tak konzervativní akademie musela změnit pravidla, že cenu může dostat jen člověk. Báli se totiž skandálu a znevážení cen, když to začalo vypadat, že cenu za nejlepšího herce by nakonec dostal právě Rin Tin Tin.

Jméno Rin Tin Tina se stalo značkou a popkulturním symbolem – on sám se nakonec stal objektem zájmu filmařů, kteří o něm natočili několik úspěšných filmů. V roce 1960 pak byla dávno zesnulé psí supercelebritě odhalena hvězda na Chodníku slávy v Hollywoodu.

Rodinná linie pokračuje

Rin Tin Tin natočil poslední film v roce 1931, zemřel o rok později, u Duncana doma v Los Angeles. Odchod slavného psa se setkal s obrovským ohlasem v tisku, vycházely nekrology, vzpomínky, básně a také vymyšlené bulvární příběhy o tom, jak zemřel před kamerami. Duncan zprvu pohřbil psa v bronzové rakvi v zahradě jejich domu. Když ho ale naplno zasáhla hospodářská krize a on musel dům prodat, využil své známosti a ztenčující se finance k tomu, aby zařídil přepohřbení Rin Tin Tina na slavném zvířecím hřbitově na předměstí Paříže.

Slavný psí herec měl své následovníky - jeden z jeho "synů" hrál pod uměleckým jménem Rin Tin Tin II., neměl ale takové vlohy ani úspěch. Jak jsme ale řekli, z jeho jména se stala značka, a tak se v Hollywoodu pravidelně objevovali více či méně příbuzní psi, žádný ale nedosáhl slávy prvního z nich. Často vzniká zmatek z toho, že se přetiskují fotografie s komentářem "slavný psí herec Rin Tin Tin", na kterých je ale ve skutečnosti některý z jeho následovníků.

Rin Tin Tinova pokrevní linie zplodila psy, kteří například pomáhali v 2. světové válce, slouží dnes u záchranářských a policejních složek a podobně. Dnešní nositel jeho jména Rin Tin Tin XII vystupuje na akcích Rin Tin Tinova muzea, a udržuje tak živý odkaz svého slavného předka. První Rin Tin Tin už dávno nežije, jeho jméno je ale ve filmovém průmyslu dodnes pojmem a on sám může být s hrdostí řazen mezi nesmrtelné hvězdy filmu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články