Načítání obsahu, prosím počkejte

Hvězda Snídaně u Tiffanyho, před kterou bledne i Audrey Hepburnová

Hvězda Snídaně u Tiffanyho, před kterou bledne i Audrey Hepburnová Orangey Minerva ve své nejslavnější roli ve snímku Snídaně u Tiffanyho | zdroj: Profimedia

Orangey, někdy uváděný jako Orangey Minerva, bylo jméno slavného kočičího herce z 50. a 60. let. V Hollywoodu se proslavil v několika rolích, jeho nejslavnějším filmem byla asi Snídaně u Tiffanyho z roku 1961.

Jednou z nejslavnějších rolí legendární Audrey Hepburnová byla postava půvabné dívky Holly Golightly ve vysoce oceňovaném filmu Snídaně u Tiffanyho. Po boku hlavní postavy vystupuje důležitý zvířecí herec v roli Kocoura (mazlíček schválně nemá jméno). Představitelem onoho Kocoura byla právě kočičí filmová hvězda Orangey.

Šlo o zrzavého, mourovatého kocourka, který patřil Franku Innovi, ve své době slavnému majiteli a cvičiteli mnoha zvířecích herců. Není jasné, kdy přesně se Orangey narodil, svou první roli ale sehrál jako mladíček už v roce 1951 ve filmu Rhubarb. Ten vypráví příběh o kocourovi, který po excentrickém milionáři zdědil baseballový tým. Už při natáčení tohoto filmu se ukázalo, že Orangey má pro vystupování před kamerou talent.

Herecký profesionál

Sehrál nakonec 11 filmových rolí, z nichž nejznámější byla právě Oscary ověnčená Snídaně u Tiffanyho. Stal se jedinou kočkou, která vyhrála dvě ceny PATSY (Picture Animal Top Star of the Year), což je v podstatě zvířecí obdoba slavných Oscarů.

Režisér Snídaně u Tiffanyho sice žertovně říkal, že Orangey je nejhorší kočka na světě, protože v zákulisí vytrvale kousal a škrábal ostatní herce, s jeho prací ale mohl být spokojen. Kocour byl výjimečný tím, že zvládal mnohahodinové natáčení bez problémů.

Jen občas se projevila jeho nezávislá kočičí povaha v tom, že si postavil hlavu a pokusil se uprostřed natáčecího dne z ateliéru uniknout. To jeho majitel Frank Inn prý "citlivě" vyřešil tím, že k východu postavil dva obrovské strážní psy, kteří už Orangeyho a jeho spády znali.

Poslední roli natočil v roce 1965. Datum úmrtí opět není známo, sama jeho filmová kariéra ale trvala podle filmů dlouhých šestnáct let. Muselo jít tedy ve chvíli smrti už o kocoura úctyhodného věku.

Orangey je dnes pohřbený na čestném místě v parku v kopcích nad Hollywoodskými studii. Na stříbrném plátně je ale nesmrtelným – spolu s Audrey Hepburnová, která je někdy mylně, jak by nám Orangey jistě vysvětlil, považována za hlavní postavu Snídaně u Tiffanyho.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články