Načítání obsahu, prosím počkejte

Jaká je nejstarší kočka na světě?

28. 3. 2020 – 13:02
0
Jaká je nejstarší kočka na světě? Stříbrná egyptská mau | zdroj: Profimedia

Kočky to s lidmi netáhnou sice tak dlouho jako jejich psí kolegové, i tak je to už  ale slušná doba. U psů se odhaduje, že byli z vlků domestikovány někdy 14 000 let před naším letopočtem. U koček to mohlo být přibližně 8000 let před naším letopočtem. Ač u mňoukajících šelmiček bádání kolem jejich sžití s lidmi poněkud komplikuje fakt, že se příliš neliší od svých divokých sestřenic. 

Divoké kočky původně žily jak v Evropě, tak i v Asii a Africe. Jak a kde přesně ale došlo k jejich domestikaci dnes opravdu není jisté a existuje na to řada teorií. Někteří vědci mluví například o Kypru, kde se měla najít první prokazatelná kostra kočky domácí. Jenže odlišit od sebe kostru domestikovaných a divokých koček je dost obtížné a místy hraničící s nemožným.

Jiní odborníci předpokládají, že kočky se s lidmi prvně sžily na pevninském blízkém východě. Měl jim tam hrát do karet místní rozvoj zemědělství, s kterým souvisel rovněž nárůst myší. Právě přes boj proti škodným hlodavcům v okolí lidských sýpek a skladišť se tak mohly šelmičky s lidmi sblížit. 

Za další z možných kolébek koček domácích je z pochopitelných důvodů považován Egypt. Málo kdo nejspíš neslyšel o vztahu starověkých Egypťanů ke kočkám, které byly v této civilizaci rozprostírající se kolem řeky Nil uctívány jako božské bytosti spojené s bohyní Bastet, jež byla vyobrazována jako lvice, případně přímo i jako kočka. I když v tomto případě člověk začíná pochybovat o tom, kdo si tu vlastně domestikoval koho.

Právě z Egypta pak pochází jedno z nejstarších (a možná dokonce to vůbec nejstarší) kočičích plemen, které přežilo až do dnešních dní. Je jím vznešená a elegantní egyptská mau, která je podle všeho potomkem koček, jež dělaly společnost samotným faraonům. 

profimedia-0174669455 Egyptské mau jsou vskutku elegantní | zdroj: Profimedia

Ostatně archeology objevená starověká vyobrazení koček z Egypta sedí vzhledem právě na mau, jejíž jméno navíc odkazuje na staroegyptské "mw" - tedy přímo na slovo kočka. 

S egyptskou mau je navíc spojena jedna zábavná historka. Přesto, že se pravděpodobně jedná o nejstarší žijící plemeno, tak oficiálně bylo uznáno až během druhé poloviny minulého století. Tyto vznešené kočky tehdy dokázala úspěšně zpropagovat ruská kněžna Natálie Trubecká, která je prakticky znovuobjevila. 

Šlechtična během své cesty po Itálii náhodou na jednu z těchto elegantních krásek narazila. Kočička ji zaujala do takové míry, že okamžitě začala pátrat po jejím původu. Díky svým konexím se jí následně povedlo získat více jedinců a postupně si rozjela chov egyptských mau ve velkém, když v roce 1956 v USA založila chovnou stanici Fatima. 

Díky snažení Trubecké pak bylo toto staronové kočičí plemeno postupně uznáváno jak organizacemi v USA tak v Evropě. Elegantní flekaté krásny s majestátním držením těla si tak po několika tisících letech opět získaly místo na slunci. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články