Načítání obsahu, prosím počkejte

Chiméra? Místo tříhlavé saně nádherná kočička

4. 2. 2020 – 17:36
0
Chiméra? Místo tříhlavé saně nádherná kočička Chimerismus je u koček poměrně častý jev | zdroj: Pixabay

V řecké mytologii byly chiméry oheň plivající, tříhlavé obludy, které byly nejčastěji spojením lva, kozla a hada. Homér chiméru v Iliadě popsal jako hrůzné, nelidské a nesmrtelné stvoření. Kočičí chiméry nejsou, naštěstí, ani trochu děsivé. Ve skutečnosti se zpravidla jedná o překrásné kočky, které za svůj vzhled vděčí genetické anomálii.

Chiméry obvykle vznikají splynutím dvou nebo více embryí v děloze. Výsledný zárodek má pak genetické informace většího množství samostatných jedinců.

Zbarvení koček obvykle záleží na barevném genu, který nese chromozom X. Kocourci mají jeden, kočičky dva. I normální kočky mají často úžasně neobvyklá zbarvení, není tedy těžké si představit, jak zajímavé bude zvíře, které má genetických informací několikanásobně více!

Vzácný jev, co je u koček běžný

Chimérismis se může vyskytovat téměř u všech zvířat, je však velmi vzácný. Profesorka genetiky na kalifornské univerzitě, Leslie Lyons ale tvrdí, že u kočkovitých šelem se jedná o poměrně běžnou záležitost.

Želvovinové zbarvení není u koček nijak nezvyklé. Jak již bylo řečeno, samice mají od přírody dva chromozomy X - tedy ty, které přenášejí barevné geny. Kocourci mají však jen jeden. Aby tohoto zbarvení tedy dosáhli, musí někde získat jeden navíc. Tuto barvu u kocourů tedy v naprosté většině případů způsobuje právě chimérismus.

Vzhledem ke své neobvyklé kráse se mnoho kočičích chimér proslavilo na internetu. Nejznámější z nich jsou kočičky Venus, Quimera a Narnia De La Grace, jejichž Instagramové profily vřele doporučujeme navštívit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články