Načítání obsahu, prosím počkejte

Začínáme s akvaristikou: Jak vybrat rostliny

6. 11. 2020 – 18:11
0
Začínáme s akvaristikou: Jak vybrat rostliny Akvárium bez živých rostlin je jako bez duše | zdroj: Pixabay

Krásné akvárium se bez živých rostlin neobejde. Navíc rostlinky zajišťují v akváriu stabilní ekosystém. Jenže jak vybrat ty správné, když s akvaristikou teprve začínáte?

Můžete samozřejmě dát na rady prodavače v akvaristice, ale ti ne vždy disponují patřičnými znalostmi, ochotou a časem. Můžete s sebou do obchodu vzít zkušenějšího kamaráda, nicméně akvárium budete mít doma vy, ne on. Proto byste měli mít představu o tom, jaké rostliny rybičkám "domů" pořídíte.

Pro začátek je nejlepší vybrat rostliny, které nemají náročné požadavky na světlo a péči. První týdny se budete snažit sžívat s rybičkami, nač si proto ještě přidělávat starosti s tím, že vybrané květiny jsou sice pěkné, ale uhnívají, protože je nehnojíte požadovaným způsobem. Ideálním řešením jsou tedy rostliny, kterým stačí prakticky jen měnit vodu, odebírat uhnilé listy a sem tam zastřihnout, když se z nich začne stávat nekontrolovaná džungle.

Existují internetové atlasy, podle kterých při zadání teploty vody, síle osvětlení, druhu chovaných ryb najdete nejvhodnější rostliny. Pak už se stačí jen rozhodnout podle vzhledu.

Vcelku logické se zdá rozmístění rostlin podle sektorů – dozadu vyšší, do středu středně vzrostlé a dopředu nízké rostliny, mechy a trávy. Přece jen na rybky chcete vidět, ne?

Na množství nešetřete

Pokud chcete, aby bylo akvárium soběstačné a ekosystém se v něm co nejrychleji stabilizoval, neměli byste rostlinami příliš šetřit. Nebojte se jimi pokrýt až tři čtvrtiny dna. Obecně jsou pro začátečníky asi nejvhodnější rostliny s tuhými listy – tolik neuhnívají, nejsou tolik háklivé, a navíc je málo pravděpodobné, že si na nich budou rybičky pochutnávat.

Rostlinky se prodávají v košíčkách, v jednom bývá pět až deset stonků. Před sázením rostliny pořádně opláchněte, případně trošku zkraťte kořeny a následně sázejte po jedné tak, aby nevyplavaly.

Na závěr ještě jedna rada – když vám některá z rostlin zajde, nic si z toho nedělejte. V prvních dnech po zakoupení může jít o jakési "přelistění", pokud sazeničky nebyly dostatečně zvyklé na život pod vodou. Do měsíce by měly – platí to u rostlin se stonkovou lodyhou – vyrašit listy nové, už plně adaptované na vodu. A pokud k tomu přece jen nedojde, nevěšte hlavu a zkuste vybrat jinou rostlinku. Plast mějte v záloze až jako skutečně poslední řešení…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články