Načítání obsahu, prosím počkejte

Tuhle krásku radši snězte, než chovejte v akvárku

Tuhle krásku radši snězte, než chovejte v akvárku Perutýn je krásná, ale nebezpečná ryba | zdroj: Pixabay

Perutýn. Smrtící dravec i krásný bytový doplněk do akvária. Tyto ryby jsou známou ozdobou tropických vod jižního Pacifiku. V poslední době se však rozšířili i do Karibiku, Mexického zálivu a do tropických částí Atlantického oceánu. Z tohoto krásného dravce se tak rázem stal invazivní druh ohrožující korálové útesy spolu s jejich obyvateli a dalšími podmořskými ekosystémy.

Nechtění mazlíčci...

Záhadná invaze těchto tropických ryb má dva důvody. Prvním je globální oteplování a jím způsobené ohřívání moře, které perutýnům zajistilo příjemné teplíčko i na dříve nedosažitelných místech. Dalším důvodem je prostá lidská hloupost. Tato krásná ryba je v mnoha částech světa velmi populárním mazlíčkem.

Tedy, problém je v tom, že to vlastně žádný mazlíček není. Těla perutýnů jsou pokryta jedovatými ostny a jsou známí svou agresivitou. Péče o ně tedy není nic pro začátečníky a může být poměrně obtížná. Z toho důvodu se často stává, že když jejich majitelé pochopí, s kým mají tu čest, snaží se svých perutýnů zbavit. 

Udělají si tedy výlet k moři, na kterém se se svým nepřátelským kamarádem rozloučí, a s příjemným pocitem, že mu vracejí svobodu, jej pustí do vody. 

Možná si říkáte, že pár vypuštěných ryb s ekosystémem nic moc neudělá, opak je však pravdou. Mimo své přirozené životní prostředí mají perutýni jen minimum predátorů a neuvěřitelně rychle se množí. Jedna samice je za rok schopna vyprodukovat až na dva tisíce vajíček. Není tedy překvapivé, že se rozšířili velmi rychle.

...a také nevybíraví žrouti

Důsledky jejich invaze jsou hrozivé. Perutýni nejsou v jídle nijak vybíraví a živí se v podstatě čímkoliv. V Atlantiku se na jejich jídelníčku ocitlo přes padesát různých druhů ryb včetně jejich vlastního druhu! Velkou část toho tvoří i silně ohrožení živočichové.

Vědecké pozorování navíc prokázalo, že jsou schopni zkonzumovat přes dvacet menších rybek za půl hodiny a jejich žaludky se po jídle mohou roztáhnout až třicetkrát. Podle profesora zoologie Marka Hixona může jediný perutýn ve svém revíru redukovat populaci mladých ryb za pouhých pět týdnů až o 79 procent. Kromě extrémního ohrožení již tak křehkých ekosystémů jsou nebezpeční i pro lidi. Jejich bodnutí člověka sice nezabije, ale je extrémně bolestivé a jejich jed způsobuje silnou nevolnost.

Sežerme žrouta!

Boj s nimi nebude snadný a pravděpodobně nikdy úplně nezvítězíme. Nezbývá nám tak, než se jejich počet snažit alespoň snížit.

Jejich jedinými nepřáteli jsou momentálně mořští okouni, kteří si na nich podle všeho rádi smlsnou. Jejich ochrana před výlovem by tedy mohla pomoci snížit množství těchto obávaných predátorů přirozenou cestou. S unikátním projektem přišli potápěči z Hondurasu. Podle nich je jedinou naší možností vycvičit k lovu perutýnů žraloky.

Pomoci však může každý z nás, a to poměrně příjemnou cestou. Jednou z nejpopulárnějších metod jejich eliminace je totiž použití toho, v čem jsou lidé skutečně dobří. Co takhle je prostě sníst? Na Bermudských ostrovech vznikla kampaň chytlavě pojmenovaná Eat 'Em to Beat 'Em (velmi volně přeloženo "Žraním k vítězství"), která se snaží perutýny dostat na jídelníčky všech místních restaurací. A je úspěšná - podle všeho mají totiž velmi chutné a zdravé maso. Takže až příště dostanete chuť na rybu, buďte ekologičtí, snězte perutýna.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články