Načítání obsahu, prosím počkejte

Film, kvůli kterému umírají miliony exotických rybek

Film, kvůli kterému umírají miliony exotických rybek Klaun očkatý | zdroj: Pixabay

Animovaný film Hledá se Nemo z produkce Disney musí znát snad každý. Vypráví příběh starostlivé pruhované rybky, klauna očkatého jménem Marlin, a jeho zapomnětlivé kamarádky Doris, která se s ním vypraví až do daleké Sydney ve snaze najít jediného syna Nema, který byl unesen. Kouzelný film ale stojí životy milionů rybek. 

Tento dojemný příběh plný vtipných momentů i nezapomenutelných hlášek dětem ukázal krásu korálových útesů a jejich obyvatel. Film mimo jiné kritizuje výlov ryb pro chov v akváriích. Nemovi se jeho pobyt ve skleněném vězení vůbec nelíbil a stejně jako jeho nově nalezení kamarádi toužil po návratu domů. Toto poselství však podle všeho spoustu diváků nepochopilo.

Mami, já chci Nema!

Podle časopisu National Geographic se totiž zájem o tyto pruhované rybky po premiéře filmu v roce 2003 více než ztrojnásobil. Carmen da Silva, koordinátorka projektu Zachraňte Nema (SavingNemo.org) se domnívá, že za to může nedostatečná osvěta. Lidé si často myslí, že rybky, které si kupují, pocházejí z chovu. Ve skutečnosti ale více než devadesát procent mořských ryb ve zverimexech pochází z volné přírody. Jejich populace je už tak na ústupu z důvodu globálního oteplování, hromadný výlov je tedy to poslední, co potřebuje.

Navzdory tomu je každý rok vyloveno přes milion klaunů očkatých. Techniky výlovu často ohrožují jak samotné ryby, tak i korály, které obývají. V naprosté většině případů rybky uhynou dříve, než se dostanou do něčího akvária. Pro usnadnění lovu se navíc k omráčení často používá kyanid, který korálové útesy devastuje.

Animovaný film ovlivnil i ty, kteří již klauny očkaté chovali. Někteří chovatelé se po shlédnutí filmu cítili tak provinile, že své oploutvené kamarády vypustili do moře. Bohužel tak činili většinou v částech světa, do kterých tento typ ryb vůbec nepatří, a do podmínek, ve kterých neměli šanci přežít.

Zachraňte Dory!

Není tedy divu, že rozhodnutí filmařů natočit pokračování zvané Hledá se Dory, vzbudilo v komunitě zoologů velké obavy. Zatímco fanoušci se těšili, vědci a ekologičtí aktivisté pracovali na osvětové kampani pro záchranu bodloka pestrého, který byl předlohou Marlinovy roztomile zapomnětlivé kamarádky Dory.

Tyto ryby totiž nejsou nic pro nezkušené chovatele. Navzdory Doriinu pohodovému popěvku "Měl bys plavat... ", který ve filmu ukazuje její schopnost všechno zvládnout s klidem a úsměvem, jsou na tom skuteční bodloci jinak. Jsou to živočichové velmi citliví, potřebují speciální péči a v uzavřených podmínkách akvárií často trpí.

Zvířecí hrdinové nepatří do zajetí

Film Hledá se Dory vyšel v roce 2012 a na štěstí pro bodloky, hromadný výkup se nekonal. Osvětová kampaň, za kterou se postavila i dabérka hlavní hrdinky - americká moderátorka a komička Ellen DeGeneresová na tom nepochybně sehrála svou roli.

Hledá se Nemo není jediný film, který uškodil předloze svých hrdinů. Za zmínku stojí útulky nacpané puntíkovanými pejsky po úspěchu filmu 101 Dalmatinů či zájem o ilegální klecový chov sov v návaznosti na úspěch filmového Harryho Pottera.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články